Трети случай на КОВИД-19 в Центъра за настаняване на лица с психични разстройства "Райна Гатева"

0
Свижданията в Център "Райна Гатева" са ограничени. На всеки два часа се извършва дезинфекция на помещенията
Свижданията в Център "Райна Гатева" са ограничени. На всеки два часа се извършва дезинфекция на помещенията

 Нов - трети случай - има и в Центъра за настаняване на лица с психични разстройства "Райна Гатева"

75-годишният мъж, който е с положителен PСR тест, е изолиран в отделна стая на друг етаж, уточнява БНТ. 

"За него се грижи персонал, който влиза съгласно изискванията - маски, шлемове, ръкавици, защитно облекло. Ограничен е броят на хората, които влизат при него", каза Катя Петрова - директор на Дирекция "Социални дейности и здравеопазване" Община Русе.

Състоянието на заразените медицински сестри е добро. Те са под домашна карантина. Имали са леки симптоми от кашлица и температура. Доставчик на социалната услуга в социалното заведение е Центърът за психично здраве.

"И допълнителния персонал, който работи при нас и който е имал контакт със служителите на "Райна Гатева", допълнително се изследва днеска. В момента правим екипи, т.е. ще работят едните смени, а допълнително ще имаме бекап екипи, които ще се включват през нощта. Няма напрежение, няма притеснение", каза д-р Теменужка Матева - управител на Център за психично здраве - Русе.

Свижданията в Център "Райна Гатева" са ограничени. На всеки два часа се извършва дезинфекция на помещенията. А от община Русе, която вече има опит в борбата с разпространението на вируса в дом "Възраждане", имат план за действие при усложняване на ситуацията.

"Имаме готовност и с други бази, в които можем да изведем потребителите. Важното в случая е да се спазват мерките. Спазват ли се, ще ограничим разпространението", каза Катя Петрова - директор на Дирекция "Социални дейности и здравеопазване - Община Русе".

Трите положителни PCR теста в център "Райна Гатева" са излезли след задължителното изследване, което се прави във всички социални институции по разпореждане на здравния министър. Така са открити и 5-мата заразени с COVID-19 в Центъра за настаняване от смесен тип на деца и младежи с увреждания "Розовата къща". С коронавирус там са двама души от персонала и трима потребители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Едно не разбрах - защо ме изхвърлиха от тролея? Стоях си кротко, на никого не пречих и весело си скърцах със стиропор по стъклото.

Харесай Дунавмост във Фейсбук