Транспортираха със "Спартан" пациентка от Русе за София

10

Жената е с голям мозъчен кръвоизлив и е в кома

Днес с военния самолет Спартан беше транспортирана пациентка с голям мозъчен кръвоизлив до София. 60-годишната жена постъпва по спешност в русенската болница „Медика“ в кома, вечерта на 26.09.2023 г., докарана от екип на ЦСМП, съобщиха от лечебното заведение.

В спешен порядък е назначен и извършен скенер с контраст и ангиография, чрез които се установява голям мозъчен кръвоизлив, причинен от разкъсана мозъчна аневризма. Проведена е незабавна консултация със специалисти от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София и е дадена препоръка за провеждане на ендоваскуларно лечение, последвано от хирургична евакуация на хематома. Поради тежкото състояние на пациентката и невъзможността да бъде транспортирана с реанимобил е взето решение за извършване на въздушен транспорт от УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ до УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София.

В следствие на бързата и адекватна реакция на Здравното министерство и Министерството на отбраната, както и на ръководството на летище Русе, пациентката беше транспортирана с екип и оборудване от русенската болница. Екипът се състои от лекар-реаниматор и медицинска сестра, преминали курс за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, който беше организиран за целите на ХЕМС в София.

Създалата се ситуация е крачка към изграждане на все по-достъпна мрежа в здравеопазването, подсигуряваща шанс за живот на пациенти, нуждаещи се от въздушен транспорт, без значение в коя точка на България се намират.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    Погледнете от хубавата страна
    Нямам представа, защо има хора недоволни от УМБАЛ Медика, но сравнена с УМБАЛ Канев, съм много по-доволен и останал с впечатлението, че им пука повече за пациентите, отношението от служителите е по-човешко и вземат по-навреме и повече мерки. И в случая отново са помислили какво е най-добре да се направи спрямо жената, вместо да се правят на големите лекари и да я оставят на каквото стане.
  • 0
    7
    От Русе
    По принцип, УМБАЛ Медика в Русе "обичат" публичност, да си правят пиар. Ако полагаха адекватни грижи, правеха всичко необходимо за всички пациенти и имаха необходимия капацитет, щях да ги призная за качествена клиника. Такива новини, като в статията, са много, много, в пъти по- малко, от другите случаи в болницата. Защо не търсят, в критични ситуации, съдействие от утвърдени лекари, които не са към болницата? Оставам с впечатлението, от изказвания в медиите, че "ръководството" на болницата, трябва да даде съгласие??? За мен тази болница е " черна кутия".
  • 8
    6
    Антон Тодоров
    Браво така трява да е за всички не за някой само
  • 11
    5
    Дани
    По нормалното е да могат да я лекуват в Русе!!! Хора с мозъчен кръвоизлив не е ли по добре да са в статично положение и да се реагира веднага!!! Доколкото знам на времето е имало добри специалисти във много градове!!!!! Сега всички юруш в София!
  • 17
    4
    18
    Малко ме сьмнява да е обикновена,трябва да разберем,че и от мошениците Медика????Сигурно е фуста от етноса,или гербажийски човек????
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари