Трансакция от $2 милиарда в биткойн е таксувана с едва 80 цента

0
Ако подобен трансфер бе извършен чрез банковата система, това би струвало десетки милиони долари
Ако подобен трансфер бе извършен чрез банковата система, това би струвало десетки милиони долари

Ако подобен трансфер бе извършен чрез банковата система, това би струвало десетки милиони долари

Колосална трансакция на биткойни на стойност 2 млрд. долара е била обработена този понеделник срещу такса от едва 80 цента, показват данните в Blockchain.com. От тях става ясно, че неизвестният притежател на портфейл е платил само 0.00001713 BTC такса, за да извърши превода. Пресметната спрямо курса на криптовалутата в този ден, сумата се равнява на центове.

Размерът на таксата подчертава огромните възможности за финансови трансакции чрез криптовалута и блокчейн технологии. Те се случват бързо и костват малко пари, за разлика от традиционните фиатни пазари, които се прехвърлят чрез банковата система. Остава въпросът какви цели стоят зад подобни трансфери – именно леснотата и анонимността са повод за притеснения, че новият тип система може да се използва за тероризъм и престъпна дейност.

Международният фиатен превод често отнема от един до четири работни дни за обработка и включва голяма такса за транзакция от 1 до 3%. За транзакция на стойност 2 млрд. долара банките биха сложили такса между 20 и 60 млн. долара.

Сегашният случай не е първата трансакция от такъв мащаб с минимални такси. През август миналата година бе записан превод на стойност 1 млрд. долара срещу такса от само 4 долара.

Според BitInfoChart средната цена на таксата за транзакция в основния блокчейн на Bitcoin е 0.000058 BTC, което според днешния курс на валутата (46 934 долара) се равнява на малко над 2.7 долара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари