Трафикант и бежанци се разминаха с условни присъди в Русе

0
За половин година на Дунав мост са задържани над 200 нелегални емигранти
За половин година на Дунав мост са задържани над 200 нелегални емигранти

Трафикант и бежанци се разминаха с условни присъди за опитите им да минат нелегално Дунав мост.

След извънсъдебно споразумение с прокуратурата Районният съд в Русе осъди 39-годишния каналджия, който е германски гражданин, на 3 г. затвор с 5-годишен изпитателен срок. На 17 септември тази година той е задържан на ГКПП с ливанка и едногодишната й дъщеря.

Други трима емигранти получиха по 6 месеца затвор условно с 3-годишен изпитатален срок и по 300 лв. глоба. Единият от тях е турски гражданин, но искал да мине Дунав мост с гръцки документи. Двамата сирийци пък имали фалшиви испански документи и копия на сирийски лични карти.

За половин година на Дунав мост са задържани над 200 нелегални емигранти, сочи статистиката на Гранична полиция. Бежанците се конвоират обратно до временни центрове за настаняване в страната. Някои влизат зад решетките, тъй като се опитват отново да напуснат страната.

Още няма решение на правителството да се открие временен следствен арест за бежанци в Русе, обясниха от съдебната палата. В предвидените помещения на РД "Гранична полиция" край Дунав мост ще престояват до 40 нелегални емигранти, докато приключат делата им в съда. За ремонта са нужни 100 000 лв., които трябва да се гласуват от Министерски съвет.

"Това е предвидено и ще се случи", подчерта при визитата си през лятото в Русе шефът на Гранична полиция Милен Пенев. Тогава той напомни, че бежанският поток, предимно на емигранти от Сирия, Ирак и Афганистан, се увеличава. Над 300 от тях са се опитали да стигнат до Западна Европа през Дунав мост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари