Траен отлив от желаещи да се ваксинират в Русенско

4
В информационната система много хора се отказват от часовете си
В информационната система много хора се отказват от часовете си Видео: NOVA

До момента в Русенска област са поставени близо 11 хиляди ваксини, като повторна доза са получили над две хиляди души.

Осем кабинета работят в региона. Очаква се болницата в Бяла да организира мобилни екипи, които да имунизират възрастните хора по селата.

След всичко, което се случи с ваксината на AstraZeneca, в момента се наблюдава един траен отлив на желаещи да се ваксинират. Надяваме се с времето това да се промени, очакваме и пристигането на ваксината на Pfizer и тогава да се засили интересът”, обясни прокуристът на болницата Димитър Димитров, предава NOVA.

Той подчерта, че в информационната система много хора се отказват от часовете си заради предпочитания на ваксината. Така от 20 записани за ден се ваксинират само трима. Един флакон на AstraZeneca обаче е за 10 човека. Това допълнителни затруднява както персонала, така и организацията.

Англичани, живеещи в различни части на страната, се записват за ваксина в кабинета в Бяла. Според Димитров причината за това е, че много от тях не познават добре езика и допускат грешки при регистрацията.

Имаме записани от София, от Разград. Като им позвъним и им обясним къде сме, те се отказват”, каза Димитров.

Над 10 500 са диагностицирани с коронавирус от началото на пандемията в Русенска област. В момента активните случаи са над 1700, 303 са в болници, а от тях 43 души са в интензивни отделения.

А Кюстендил още в началото на март попадна в червената зона. Агресивният британски щам изправи системата там на ръба. Според медици от Спешния кабинет в Кюстендил броят на заразените е намалял, но остават случаите с усложнения, които задължително трябва да се хоспитализират.

COVID отделенията вече са пълни. Натоварено е, на нощ минават около 20-25 случая. През деня са около 60. Не връщаме хора, понякога се налага да се почака малко. Разбира се, веднага приемаме тези, които идват на носилка и са спешни”, сподели д-р Стефан Чепенков.

Той също е прекарал коронавируса доста тежко, налага се дори да бъде транспортиран в столичната Александровска болница. А два месеца след възстановяването си, д-р Чепенков отново се връща на „първатата линия”, за да се бори с пандемията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари