Този юли е напът да стане най-горещият, откакто се води статистика

0
Това прогнозират от „Коперник”, чиито данни датират от 1940 година
Това прогнозират от „Коперник”, чиито данни датират от 1940 година

Това прогнозират от „Коперник”, чиито данни датират от 1940 година

Рекордните температури на океаните и горещите вълни в части на северното полукълбо поставят света напът да преживее най-горещия юли, откакто се правят измервания, предадоха АФП и БТА, като цитираха Европейската служба за климатичните промени „Коперник”.

Първите 15 дни на юли бяха най-горещите, откакто се води статистика. Настоящият месец е напът да се превърне в най-горещия юли в историята”, заяви Карло Буонтемпо, директор на обсерваторията „Коперник”, чиито данни датират от 1940 г.

Юли по принцип е най-горещият месец от годината в световен мащаб заради лятото в северното полукълбо, но тазгодишният може да се окаже рекорден”, добави Буонтемпо.

От няколко дни големи райони в Южна Европа, Китай и Северна Америка страдат от екстремни горещини. ООН призова светът да се подготви за „по-интензивни горещи вълни” с екстремни дневни и нощни температури.

За тези рекорди допринася „комбинация от фактори: Ел Ниньо, топлият Атлантически океан и изменението на климата”, обобщава експертът.

Изминалият месец юни беше най-горещият юни в историята на измерванията, сочат данните на „Коперник”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари