Това, което дядо знае, баба не знае!

0
Мъжете решили да си направят празник напук на Бабинден
Мъжете решили да си направят празник напук на Бабинден Видео: Кис 13

Единственият в България Дядовден отбелязаха в село Черешово днес.

На обичаят присъстваха кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов, областният управител на Област Русе Галин Григоров.

Традицията на празника е свързана с вярванията за здраве и плодородие. Мъжете в Черешово решили да го направят напук на Бабинден, затова този уникален обичай се чества на 22 януари. Най-малкото населено място на община Сливо поле събра десетки желаещи да се включат в традиционното честване, което води началото си отпреди близо половин век.

Основен организатор на обичая е община Сливо поле. Празникът започна с шествие, водено от музиканти, което стигна до дома на Дядото на селото. За осма поредна година бе избран 75-годишният Марин Колев. Той и семейството му посрещнаха гостите на двора с богата трапеза, на която се вдигнаха много наздравици с хубави пожелания.

След това дядо Марин беше пренесен на ръце до каручка, както е по традиция. После всички отидоха до селската чешма, за да бъде извършен ритуалът по "окъпване" на дядото за здраве. Областният управител Галин Григоров и кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов дариха на Дядото кърпа и сапун. Шествието продължи до селския мегдан, където дядо Марин бе посрещнат с пита.

Тържеството за Дядовден продължи в салона на читалище "Христо Ботев" в Черешово. За доброто настроение на всички в читалището имаше богата фолклорна програма.

За празника бе организирана и специална томбола с награди.

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари