Това е тъжната история на Деяна и борбата на нейните близки

2
Делото за смъртта на родилката Деяна може да се върне в изходна точка
Делото за смъртта на родилката Деяна може да се върне в изходна точка Видео: bTV

Майката на Деяна настоява за справедливост, а адвокатът ѝ смята, че се цели изтичане на давността по случая.

120 минути” влиза в една тема, която показва доста ясно недъзите на българските правоприлагащи органи и системата. Особено, когато приближават избори. Това е тъжната история на Деяна и борбата на нейните близки.

Когато се ражда детето ѝ, майка му Деяна е най-щастливият човек на света. След изписването й от „Шейново" обаче вдига температура. Бърза помощ констатира неразположение, изписват обезболяващи. Роднините не предполагат, че в следващите дни четири болници ще си прехвърлят стенещата от болка Дeяна и че вместо да се радва на бебето си, ще я погребат.

Първата болница, която я приема след това е Инфекциозна, която констатира, че родилката задържа вода. Следват дълги часове разкарване с линейка, защото лекарите казват, че не могат да се справят. Има обаче нов проблем - никой не иска да я приеме. В крайна сметка Деяна е приета в "Пирогов". Направена й е спешна операция, в която от нея изтичат десетки литри вода. Следва кратко стабилизиране и приемане в Александровска, където постепенно органите ѝ отказват със същата бързина, с която лекарите непрекъснато менят диагнозите.

Осем години по-късно, шестима лекари са обвинени от прокуратурата. Към момента са разпитани 48 свидетели, повечето от които са техни колеги. До тази седмица, когато един от съдебните заседатели обявява, че се кандидатира за предстоящите местни избори. Това може да върне делото на стартова позиция. „Две години, целият труд на съдията и на всички, работещи по това дело, отива по дяволите”, заяви Людмила Велинова, майка на починалата родилка, в студиото на „120 минути”.

„Това бяха 8 години непрестанна битка. Случиха се много неща. Смениха се 4 прокурори по това дело. Имаше десетки отводи на вещи лица”, разказа Велинова.

Отводът на вещите лица се дължи на факта , че никой лекар не иска да свидетелства срещу свои колеги, защото не се знае дали няма да му се наложи да разчита на тях в бъдеще, каза майката на Деяна.

„Почти на всяко заседание в съда ставахме свидетели как обвиняеми и адвокати привикваха свидетели по делото и ги уговаряха какво да казват. Получаваха амнезия и си променяха показанията”, разказа Велинова.

Сега един от заседателите по делото си прави самоотвод, тъй като се е кандидатирал на местните избори.

„Тази кандидатура не е причина за самоотвод”, заяви адвокат Антония Димова, която представя близките на Деяна в делото.

„За да се произнесе по молбата за самотовод, съдът трябва да е в пълен състав, но заседателят представи болничен и не се яви”, разкри адвокат Димова.

Съществува опасност делото да се върне в изходна точка и според нея се цели да изтече давността.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари