Деяна загина, давайки живот, а днес майка й продължава да чака справедливост

0
Отнемането на лекарски права, това не може да бъде присъда за един отнет човешки живот
Отнемането на лекарски права, това не може да бъде присъда за един отнет човешки живот

„За мен лично справедливостта е една ефективна присъда. Една условна присъда или отнемане на лекарски права, това не може да бъде присъда за един отнет човешки живот. Просто се надявам на една ефективна присъда“.

Това каза Людмила Велинова, майка на починалата преди около 6 години 19-годишна родилка Деяна Георгиева, предаде БГНЕС,

В Софийски градски съд днес се проведе разпоредително заседание по делото срещу лекарите Явор Лозанов, Елена Василева, Антоний Филипов, Александър Червеняков, Владислав Христов, Христо Цеков, обвинени за смъртта на родилката. Адвокатите поискаха прекратяване на делото и връщането му на прокуратурата, но съдът не уважи това и насрочи заседание за средата на месец февруари.

В средата на миналата година Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу шестимата лекари от две болнични заведения, които при професионална непредпазливост причинили смъртта на родилката. Това са д-р Лозанов и д-р Байданова-Василева от "Шейново" и д-р Филипов, д-р Червеняков, д-р Христов, и д-р Цеков от "Пирогов". На всеки един от тях е повдигнато обвинение за това, че при независимо съизвършителство причинили смъртта на пациентка, настъпила на 24.10.2011 г. в София, вследствие на развил се сепсис.

Според съобщеното от прокуратурата, видно от изготвената по делото експертиза, е, че в случая са налице два основни пропуска. Първият е оставянето на плацентарни части в матката при извършване на цезарово сечение, което е причина за развитието на сепсиса.

Вторият пропуск е забавянето на третата коремна операция със 17 дни след лапароскопията. Тази последна операция е била извършена вече при настъпили тежки многооргани патоголгични процеси в организма на 19-годишната жена и шансът да се промени неблагоприятния изход е бил нищожен.

"Аз не съм институция, която мога да преценявам дали са виновни, затова сме в съда, но според доказателствата, които са събрани до момента - да, имат вина за смъртта на Деяна", така майката отговори на въпроса дали е убедена, че шестимата в залата са виновни. Жената е категорична и че никога няма да прости. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари