Това е превръзката на бъдещето

0
Учени разработиха интелигентна превръзка за рани
Учени разработиха интелигентна превръзка за рани

Американски изследователи разработиха интелигентна превръзка за рани.

Разтегливият гелоподобен лейкопласт има температурни сензори и резервоар за лекарства и може да освобождава нужното количество в отговор на температурните промени в кожата. Освен това има и вградени светодиоди, които светват, за да алармират, че лекарствата са на изчерпване.

"Електрониката обикновено е твърда и суха, а човешкото тяло е меко и влажно. Тези две системи имат драстично различни свойства", казва Хуан Жао, машинен инженер в Масачузетския технологичен институт.

Новата превръзка обаче е с невероятни предимства пред традиционните. Тя е изключително гъвкава и лесно разтягаща се, така че може да се прилага за всяка област на тялото, включително на ставите като лакти и колене. Материалът е предимно съставен от вода и в него може да се вгражда диапазон от електроника като токови проводници, полупроводникови чипове, LED светлини, както и датчици за температура.

Хидрогелът ще бъде ефикасен мехлем за изгаряния и кожни заболявания, но според учените той не се ограничава само до външна употреба. Теоретично той ще може да се използва и вътре в тялото и да служи като глюкозен сензор или невронна сонда.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари