Торнадо помете Пелопонес!

0
Торнадото, образувало се сутринта, е отнесло покриви на къщи, преобърнало е автомобили, изкоренило е дървета и е разрушило магазини
Торнадото, образувало се сутринта, е отнесло покриви на къщи, преобърнало е автомобили, изкоренило е дървета и е разрушило магазини

Торнадо потроши полуостров Пелопонес. Лошото време в Гърция пък отне живота на двама души – тази сутрин мълния е ударила овчар в района на Коринтия, а 73-годишна жена е била открита мъртва в Саламина, като смъртта ѝ най-вероятно също е причинена от мълния.

Рано сутринта днес лошото време предизвика сериозни щети и в района на Аспрохома, Каламата и в Скала, област Лакония на полуостров Пелопонес, пише grreporter.info, цитиран от агенция ПИК.

Освен в град Скала, щети са нанесени и в селата Елос, Леимонас и Астери. Торнадото, образувало се сутринта, е отнесло покриви на къщи, преобърнало е автомобили, изкоренило е дървета и е разрушило магазини. В Спарта, област Лакония, се е изсипала градушка, а ледените парчета са били с големината на камъни.

Както заяви пред информационната агенция АПЕ-МПЕ заместник-кмета на община Евротас, префектура Пелопонес, Илиас Панайотакакос, щети са нанесени на над сто фирми, а вътрешността на множество къщи, чиито покриви са били отнесени, е изцяло разрушена. Един човек е бил ранен по-сериозно, без обаче животът му да е в опасност, а други са с по-леки наранявания и им е оказана първа помощ.

Освен това в района е бил разрушен цигански катун, а сериозни щети са нанесени на селскостопанските насаждения – унищожени са няколко декара с оранжерии, а цели горички с портокалови дръвчета са изкоренени.

Заместник-кметът на община Евротас отбеляза, че ситауцията е отчайваща, в града и района има прекъсвания на електричеството, тъй като електрически стълбове са били съборени или пречупени. Екипи на електрическата компания са пристигнали на място и се опитват да възстановят електрозахранването.

Движението в град Скала е затруднено от автомобилите, преместени от торнадото, изпотрошените дървета и съборените покриви на къщите. От община Евротас и управата на област Лакония са сформирани екипи, които са започнали да описват щетите, а заедно с пожарните екипи възстановяват пораженията и помагат на пострадалите местни жители.

Сериозни щети е предизвикало торнадото и в Аспрохома, Каламата. Изпотрошени са витрини на магазини, преместени са тежкотоварни автомобили, два тира са преобърнати при входа на град Каламата, а в гробището на Аспрохома са съборени паметни плочи. Не се съобщава за жертви и ранени.

Торнадото беше ужасно. Влачеше по пътя си тирове, автомобили, покриви на заводи, електрически стълбове, чупеше витрини на магазини, изкореняваше дървета, повличаше дори тежкотоварни машини“, заяви кметът на град Каламата Панайотис Никас, който начело на общинските екипи и тричленна комисия ръководи описването на щетите.

„Искаме помощ от държавата, искаме районът незабавно да бъде обявен за сполетян от природно бедствие, за преодоляването на чиито последствия е необходима намесата на държавата“, добави Панайотис Никас. Неговото искане бе подкрепено и от заместник-областния управител на Месиния Елени Алифери.

В град Патра лошото време наводни мазета и причини проблеми в движението на превозните средства. Според източници, в пожарната са получени над 50 сигнала за отводняване на мазета на магазини и частни домове.

Според компетентните служби, най-много проблеми с трафика на превозни средства са причинени в центъра на града. Освен това силният дъжд е наводнил Центъра за обслужване на граждани, намиращ се в близост до пристанището, затова днес той ще остане затворен.

Малко преди 21 часа снощи проливният дъжд, излял се над град Превеза, превърна улиците на града в реки.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари