Топлото февруарско време продължава и през следващата седмица

0
Съществени валежи не се очакват, промяна ще започне около 24 февруари
Съществени валежи не се очакват, промяна ще започне около 24 февруари Видео: Дарик радио

Съществени валежи не се очакват, промяна ще започне около 24 февруари

Макар, че застудя след дългия и необичайно топъл период в началото на месеца, февруари не иска да върне зимата у нас, особено такава, каквато я помним през годините.

Заради установената атмосферна циркулация над Европа, активните атмосферни процеси са на север и района на Балканите остава под влиянието на по-високо атмосферно налягане, а това означава предимно тихо време, без съществени промени, информира Дарик радио.

И в събота, и неделя, и през другата седмица, температурите ще варират в малък интервал, като ще бъдат главно между 8 и 13 градуса. В началото на новата седмица малко по-ниски, а от четвъртък нататък ще започнат да се повишават и в края на следващата седмица ще бъдат вече доста по-високи - до 16 - 18 градуса в низините на страната.

След 24 февруари синоптичните модели прогнозират промяна, която ще се изразява в много по-динамично време, заради преминаващи центрове на ниско налягане.

Ще се активизират средиземноморските циклони и особено в края на месеца и в началото на март, се очаква да видим повече валежи, относително понижение на температурите и възможност дори за валежи от сняг в низините.

Това е предварителна прогноза и на базата на опита, който имаме, вероятно ще се промени. Но в момента тенденцията е такава.

Със сигурност можем да кажем, че в следващите 10 дни зимата няма да се завърне у нас със сняг и студ, напротив, ще бъде с 6 - 10 градуса по-топло от климатичната норма за февруари.

Това означава, че този февруари ще се нареди вероятно на второ място по-топло време след февруари от 2016 година.

В планините снегът в по-ниските части ще продължи да се топи, като на височина от 1500 метра температурите през деня ще са положителни - до 2 - 4 градуса, с тенденция да се повишат още към края на следващата седмица.

В Европа също е сравнително топло, зимата се е оттеглила в северните части на Скандинавския полуостров и в Европейска Русия. В обозримо бъдеще континентът остава по-топъл от обичайното за този период на годината.

Ел Ниньо отслабва, и вероятно ще премине в неутрална фаза още през пролетта, за да започне новата, по-студена фаза на Ла Ниня през късното лято на годината. Това ще окаже влияние на атмосферната циркулация в световен мащаб и най-вече на зимата на 2024 - 2025 година.

Как това ще се отрази в Европа предстои да разберем.

Австралийски учени, изследващи вид морска гъба установиха, че глобалната средна температура на приземната атмосфера вероятно се е повишила с малко повече от 2 градуса от 1720 година до днес. Това, ако е вярно, а предстои да се правят още проучвания показва, че повишаването на приземната температура не води до сериозни промени в климата, и не води да така наречените повратни точки. Климатът остава стабилен, като не се наблюдават повече неблагоприятни събития.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари