Топлофикация - Русе: Използваме биомаса, ще произвеждаме енергия и от природен газ

0
В близкия месец се очаква да влязат в експлоатация и 3 нови съоръжения, които произвеждат енергия от природен газ
В близкия месец се очаква да влязат в експлоатация и 3 нови съоръжения, които произвеждат енергия от природен газ Снимка: ТЕЦ - Русе

В близкия месец се очаква да влязат в експлоатация и 3 нови съоръжения, които произвеждат енергия от природен газ

От няколко години Топлофикация Русе използва биомаса за производство на зелена енергия. Внедряването на новия източник на енергия беше една от първите стъпки на дружеството в процеса по диверсификация на горивния микс и постигането на важната цел за постепенно преустановяване на използването на въглища.

В близкия месец се очаква да влязат в експлоатация и 3 нови съоръжения, които произвеждат енергия от природен газ, което ще е третото гориво в енергийния микс на Топлофикация Русе и още една стъпка по пътя по трайно премахване на въглищата като гориво за производство на топлинна и електрическа енергия.

Поредната стъпка в енергийната трансформация на дружеството, намиращо се на брега на Дунава, е строителството на модерна инсталация за производство на топлинна и електрическа енергия с основно гориво биогаз. Подобни инсталации в България все още са новост, но в много европейски страни те са доказали своите ползи.

Биогазът се получава от биомасата, за която достатъчно пъти сме говорили, че представлява напълно зелен и не отделящ въглеродни емисии източник на енергия. Допитахме се до чуждестранния опит и с помощта на опитни учени и инженери достигнахме до извода, че използването на биомаса, превърната в биогаз в производството на енергия увеличава чувствително ефективността на процеса, както и подобрява екологията.“ каза инж. Севдалин Желев изпълнителен директор на Топлофикация Русе, цитиран от Русе Медиа.

Директорът отбеляза, че освен значителна грижа за екологията, реализацията на този голям проект означава и отваряне на нови работни места.

Предвид сериозната икономическа криза и високата инфлация цената на всеки произведен мегават електричество е изключително важна. Производството на енергия от биомаса и биогаз би осигурило задържане на цената на енергията поради достъпността на отпадъчните продукти от селското стопанство. “ каза инж. Севдалин Желев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Борисовааааа
    Природният газ е бъдещето! Това е най-чистото екологично гориво и топлофикациите трябва все повече да се преориентират натам...
  • 3
    3
    Николай
    Може ли шефчето на Топлофикацията да обясни по ПОДРОБНО как става изпозването на тази биомаса и биогаз ,1е нещо не ни е ясно? Да не става въпрос за Италиянския болук! Защо вечер късно мирише на такъв от ТЕЦа?
  • 8
    2
    Русенец
    Горите боклука от Италия.Камионите ,които задръстват пътя пред теца точно това карат. Заради пари продадохте здравето на русенци.
  • 9
    1
    Заради това ли
    в Русе миреше неприятно ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари