Топченге разкри схемата на трафикантите в България!

0
Директорът на бургаската полиция старши комисар Калоянов обяснява начините, по които каналджиите действат
Директорът на бургаската полиция старши комисар Калоянов обяснява начините, по които каналджиите действат

Каналджиите всеки ден измислят всевъзможни начини, за да заблудят полицията и по-лесно да прекарват мигранти през границата ни.

Цялата схема, по която работят този вид престъпници, разкри директорът на бургаската полиция старши комисар Калоян Калоянов по време на конференция на тема "Контрабандата на хора - национално и транснационално престъпление”, информира Флагман.

„Явлението е сериозно. Изготвили сме предложение до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, с което искаме да обособим група в ОДМВР-Бургас, която ще се занимава основно с работа по каналджийство, тъй като голяма част от контингента се преориентира тук”, каза Калоянов.

"От този род престъпна дейност се генерират добри доходи, затова лицата, занимаващи се с нея, оборудват каналджиите с високоскоростни автомобили", добави той.

Оказва се, че огранизаторите на каналджийството са предимно богати хора, които дори често предоставят луксозните си лимузини за прекарване на мигранти.

„Имахме няколко случая, при които организаторът предоставяше луксозен автомобил за превоз на мигранти. В него се натъпкваха невъобразим брой лица, а след 20 курса този автомобил вече не може да се ползва. Макар че е скъп, хубав, организаторът го предоставяше, защото печалбата е много голяма и след това има възможност да си закупи нов”, обясни Калоянов. Той разкри още, че каналджиите се снабдяват с микробуси с приспособени тайници, с радиостанции и SIM-карти за еднократна употреба.

Цялата схема на престъпната група е ясна.

На първо място има „организатор”, който е лице, разполагащо със средства и влияние и най-често поддържа контакт с турските каналджии.

След това е така нареченият „логистик” – приближен до организатора, който поддържа връзка с шофьорите, превозващи мигрантите.

Третият по ранг е така наречената „отцепка” – това са лицата приближени до логистика, които управляват втори автомобил. Те предупреждават за полицейските патрули, дори привличат внимание с нарушения на пътя, понякога и с катастрофа. „Често има и сигнали на тел. 112 с цел отвличане на вниманието на полицейските патрули и освобождаване на трасе за трафикантите”, обясни Калоянов.

Накрая на пирамидата е „шофьорът” – предимно нискоинтелигентни лица с финансови затруднения, най-често от ромски произход. По-често се движат с предоставени автомобили, а когато ги заловят –  предават шефовете си.

Няколко са основните маршрути на каналджиите, но целта на всички е да се стигне до АМ „Тракия”.

През месец април тази година са регистрирани само 6 случая на каналджийство и заловени мигранти. Пикът на този тип престъпления е бил в ранната есен на 2015 г. Най-много са случаите в Бургас – 40, следват Царево и Созопол, има случаи и в Карнобат. Все още в северната част на областта няма, но има информация, че и от там преминават трафиканти с нелегални мигранти.

Установени са 83 извършители, най-много от тях са от Бургас, плътно следвани от София – 24 души и Хасково – 18. През последните месеци има и случаи от Северна България. „Част от извършителите от Бургаско са от местния криминален контингент и това улеснява работата на полицията, но за останалите няма достатъчно информация”, каза Калоянов. 

Установените каналджии са били обвинени най-вече за кражби – в 48 от случаите, за наркотици – в 4 случая, унищожаване и повреждане на имущество – 3 лица.

"Има ясно изразена тенденция на преориентация на контингента към извършване и на такъв вид престъпления. Те не зарязват другите видове, но това е бързо, лесно и доходоносно престъпление”, добави директорът на бургаската полиция.

"При чисто полицейските действия вече не изпитваме трудности, знае се алгоритъмът на действие и се следва", каза още той.

Източник: flagman.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари