Томислав Дончев заяви, че БВП на България бил нараснал с една четвърт

0
Според него България е изправена пред огромни предизвикателства и възможности
Според него България е изправена пред огромни предизвикателства и възможности Снимка: БГНЕС / архив

За четири години БВП е нараснал с една четвърт, средната заплата с 50 на сто, минималната пенсия се е удвоила, отчете вицепремиерът Томислав Дончев на среща с КНСБ, предава БТА

По думите му управлението е моделиране на процесите, търсене на консенсус, а постигнатото е в резултат на общи усилия, чрез механизми на вземане на решения, в които и синдикатите участват. Вицепремиерът благодари на социалните партньори за постигнатото.

Според Дончев голямата политическа задача, която стои, е възстановяването на нормалния политически диалог - без крясъци, без обиди, да се работи с прагматични категории. Той заяви, че в следващите години България ще е изправена пред огромни предизвикателства и възможности, като, по думите му, ако не сме подготвени, ако не сме в състояние да намираме минималната доза консенсус, може да се окаже, че ще се спънем в предизвикателствата и ще изпуснем възможностите. "Не оспорвам правото, който управлява да бъде критикуван, напротив - това е задължение, но трябва да върнем рефлекса - където е възможен разговор по тежките теми, той да се състои", заяви Дончев. Той допълни, че който и да управлява, трябва да преведе страната през предизвикателството "Зелена сделка", като според него този процес не трябва да тече през типичните политически истерии, защото така нищо няма да постигнем.

Вицепремиерът смята, че излизането от Ковид кризата в здравен план е първата тема пред България, а другите са как излизаме в социално- икономически план и "кой как си представя формулата на растежа". По думите на Дончев трябва все повече да се мисли за качество на инвестициите, да има икономическа трансформация. България трябва да се върне на пътя на растежа още тази година, смята вицепремиерът и допълни, че е необходима фокусирана държавна подкрепа, дори по-голяма от тази, която е сега . Планът за възстановяване и устойчивост ще е много мощен инструмент в тази посока.

Според вицепремиера, ако само разширяваме мащабите, значима промяна няма да има. "Аз не казвам, че шивашка фабрика е нещо лошо, но приносът към растежа е малък", допълни Дончев. Той смята, че трябва да се произвеждат кадри, които пазарът да търси.

Здравният министър Костадин Ангелов посочи, че основната причина за смъртността в България са хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, както и пациентите с онкологични заболявания. По думите му усилията ще са за програми за профилактика за тези пациенти, гарантирането на бърз достъп чрез т.нар. златен час, реформа в спешната помощ.

"По-високи доходи в здравеопазването, програми за профилактика и ранна диагностика също са крайно необходими и по тях вече се работи", отчете здравният министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук