Тол системата ще носи над 800 милиона лева приходи на година

0
Нанков припомня, че се планира системата да заработи поетапно
Нанков припомня, че се планира системата да заработи поетапно

Над 800 млн. лева приходи годишно се очаква да генерира новата тол система.

Това става ясно от писмен отговор на регионалния министър Николай Нанков на депутатско питане на Георги Гьоков от БСП.

Нанков припомня, че се планира системата да заработи поетапно, като с един месец предсрочно – от 1 януари 2019 година ще бъде въведена т.нар. електронна винетка за колите. Тол таксуването за ТИР-те над 3,5 тона пък ще заработи от август догодина.

Световната банка, която е консултант по изграждането на системата, е разработила 18 различни сценария за възможните приходи и разходи от нея, в зависимост от таксите за електронните винетки и електронното таксуване за камионите.

Така годишните приходи биха варирали между 661 млн лева до 1,49 млр. лева от 2019 година. В отговора си обаче Нанков обяснява, че очакванията са чрез двете системи да се генерира приход над 800 млн. лева, което пък щяло да позволи повече средства за ремонт на пътища. За експлоатиране на тол системата разходите са между 148 млн. и 253 млн. лева.

Социалистът пита министъра и колко километра пътища биха се ремонтирали с парите от тол-а. В тази връзка Нанков отговаря, че се предвижда  50% от парите да бъдат насочвани за строежа на основни пътни артерии, които са разположени предимно в Северна България и дава за пример магистрала „Хемус“, скоростния път от Видин до Благоевград, магистралата Русе – Велико Търново. Другите 50 на сто от приходите ще се използват за рехабилитация на старите пътища. Нанков припомня, че към момента 8000 км от републиканските пътища са в лошо състояние. Планираме след 6-7 години пътната мрежа да бъде ремонтирана изцяло, казва още Нанков.

Накрая Нанков припомня, че при сегашния модел на таксуване 2/3 от приходите от винетки идват от леките коли, а едва 1/3 от тежкотоварните превозни средства. Така например през 2017 година от винетни такси сме получили 351 млн. лева, като от тях едва 103 млн. лева са от ТИР-те.

За първите пет месеца на 2018 -та пък приходите от винетки са 259 млн. лева, като само 60 млн. леа за от камионите, а останалите от леките автомобили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари