Тол системата блокира тази сутрин

1
Тол системата тръгна и засечките започнаха
Тол системата тръгна и засечките започнаха

Тол системата блокира тази сутрин - само часове, след като влезе в експлоатация, съобщи Би Ти Ви. Проф.

Олег Асенов от управата на Агенция "Пътна инфраструктура" обясни, че проблемът е за кратко и че "до минути" системата отново ще заработи.

„Не е блокирала. Получихме запитвания от много шофьори как да си вземат маршрутни карти. Трябваше да прекъсне за 10 минути, но ми пишат, че в 7,45 часа ще тръгне нормално и ще си купуват хората карти.”, обясни в „Тази сутрин” проф. Асенов, цитиран от Сега.

"Направихме един ъпдейт през нощта, видяхме, че има неща за оправяне, и намерихме време, когато се сменят митничарите, да го направим. В момента ъпдейтваме картата, малко повече време отне”, уточни представителят на АПИ. И поднесе обичайното за подобни ситуации оправдание: „Очаквахме, че по-бързо ще се случи, но понякога в техническите системи стават по-бавно тези процеси".

За проблеми съобщи и БНТ:

Опашка от тирове се изви рано тази сутрин на ГКПП "Кулата". Три гишета и три автомата на самообслужване работят на граничния пункт за закупуване на винетки и маршрутни карти за тежките МПС. И ако шофьорите на леките автомобили просто идват тук, купуват си винетки и продължават пътя си, ситуацията с шофьорите на тежкотоварните автомобили не е такава. Оказва се, че от 6 ч. тази сутрин е направен ъпдейт и системата не работи. Шофьори разказаха, че са очаквали, че ще има проблеми с тол системата, показа репортажът на БНТ.

"В момента се извършва ъпдейт на толсистемата", обяви и председателят на УС на АПИ Георги Терзийски. Той обясни, че "всеки момент" трябва да се възстанови възможността шофьорите да купуват маршрутни карти. "В момента се ъпдейтва цялата система, осигурили сме възможност да пропуснем превозните средства на граница и мобилните екипи на контрола във вътрешността на страната, така че шофьорите да купуват маршрутни карти от нашите търговски канали", допълни той.

"В контактния ни център ние сме осигурили 24-часова възможност всеки потребител да зададе своя въпрос. Ъпдейта го налага това, че вчера се появиха въпроси за по-разбираемото закупуване на маршрутни карти. За да стане по-достъпно за шофьорите, се наложи да ъпдейтваме системата за времето за закупуване на една маршрутна карта", уточни Терзийски. Той призова потребителите за търпение - системата щяла да стане по-удобна за тях.

ДЕЖАВЮ

Засечки имаше и при въвеждането на електронни винетки, които също се обслужват от прословутата тол система. И тогава технически гафове късаха нервите на шофьорите седмици наред.

Въпреки дългото отлагане - първоначалните планове бяха събирането на такси от тежките превози средства за изминато разстояние да стартира от 16 август 2019-а - АПИ, националното тол управление и техните партньори - т.нар. доставчици на услуги, отново се оказаха неподготвени. Оказа се, че часове преди старта само две фирми предлагат на транспортния бранш бордови устройства за отчитане на километрите и таксите, и то при неизгодни условия, и че другата техническа възможност - използване на GPS още не работи, защото властите не са сключили договор с нито един доставчик. Така за много превозвачи остава най-неудобната опция - да използват маршрутни карти, които са подходящи за единични, инциденти курсове, а не за редовни пътувания. Много шофьори още се лутат какво да направят, за не бъдат глобени като нарушители, показват репортажи на различни медии. Премиерът Бойко Борисов пред заплахата от протести обяви "гратисен периоди" до 27 март за българските превозвачи, но никой не разбра какви точно са параметрите на "гратиса".

ОЩЕ ПРОБЛЕМИ

Жители на плевенски села излизат на протест срещу тол системата, съобщи Nova. Те са недоволни от разположението на камерите, засичащи автомобилите в населените места. Опасенията им са, че ще бъдат снимани и глобявани за липса на винетки.

Недоволните се заканват да блокират важни пътни отсечки - Плевен - Русе край с. Гривица и Плевен-Ловеч край Брестовец.

„Жителите на 8 населени места не желаят да има винетка до тях. Искаме яснота. Хората се информират по социалните мрежи и по камерите, които са сложени точно на табелата за Брестовец. Те смятат, че устройствата снимат за винетка и ще получат актове. Лошото е, че камерата е сложена точно на табелата, а хората, които искат да стигнат до имотите си, трябва задължително да минат под нея”, обясни Радослав Иванов, председател на Сдружението на българските общини.

Даниел Йорданов от Националното тол управление потвърди, че има камера, разположена в рамка над село Брестовец. „Тя е разположена в населено място, поради което снимките, които се генерират от нея, няма да бъдат използвани за издаване на електронни фишове”.

Областният управител на Плевен Мирослав Петров обясни, че към този момент няма постъпки за изключване на пътя от републиканската мрежа. „Това става с решение на общинския съвет”, уточни Петров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари