Георги Терзийски: Нямам обяснение как са изчезнали кодовете на тол системата

0
Случаят е препратен към ДАНС
Случаят е препратен към ДАНС Снимка: БГНЕС / архив

Случаят е препратен към ДАНС

Има ли риск за толсистемата, след като регионалният министър обяви вчера, че е изчезнал изходният код на системата? Случаят е препратен към ДАНС, предава БНТ.

Оказва се, че от 2019 година насам не е ясно кой и как е отговарял за съхранението им.

Според вътрешна проверка на "Пътната агенция" изходният код на толсистемата е предаден от изпълнителя на възложителя с приемо-предавателни протоколи на CD диск и USB преносима флаш памет през 2018 и 2019 година.

"Общо взето това е сърцето на цялата програма. Практиката е да се продаде всичко на купувача, на клиента. В същото време много от компаниите ползват бекъп. Имат резервно копие, ако нещо се случи да могат да реагират", заяви Никифор Стоянов, ИТ експерт.

Оттогава следите на изходния код се губят. Според ИТ експерти човекът, който го притежава, може да променя неговата функционалност.

"Може да се инсталира на наш сървър и да се използва, ако ние имаме камери и нещата, за които е пригодена програмата, може да си направим нещо, което работи по същия начин", допълни Никифор Стоянов.

Оказва се, че за липсата на кодовете се е знаело още през 2021 година, разказва бившият министър на електронното управление Божидар Божанов. Според Божанов те трябва да се съхраняват в конкретна система на министерството.

"Аз бях задал въпрос на служебния министър дали този код е наличен, тъй като докато бях министър също установихме, че АПИ не знаят точно къде е кодът. Отговорът на служебния министър беше, че кодът е бил предаден. Министър Цеков с ДАНС в момента трябва да установят кога го е имало, кога го е нямало", коментира Божидар Божанов, бивш министър на електронното управление.

Изходният код е това, което описва начина, по който работи даденият софтуер и има връзка с отчитането на толдекларациите и проверките за наличие на винетка например. Според Божанов липсата му създава няколко риска.

"Единият е, че държавата не може да надгражда сама цялото това нещо. Не може да го одитира в пълнота. В хипотеза - прекратяване на дейността на изпълнителя, по света фалират фирми, тогава държавата ще остане с нещо, което никой няма да може да поддържа повече. Толсистемата няма да спре утре, същият този казус се среща и в други държавни системи, трябва да има адекватен подход", добави Божидар Божанов.

Според регионалния министър последното предаване на програмни кодове е било през 2019 година, когато тогавашният шеф на АПИ Георги Терзийски официално получи ключа за толсистемата от австрийската компания изпълнител. По телефона Терзийски обясни, че кодовете са предадени и приети със съответните протоколи.

"Кодовете бяха предадени и се съхраняваха по определения ред. Това мога да кажа само. След като са предадени в Агенцията се съхраняват от служители на толуправлението", заяви Георги Терзийски, бивш шеф на АПИ.

БНТ: Как си обяснявате изчезването?

"Нямам обяснение. След нашето освобождаване имаше прекалено голямо текучество, включително в управителните тела на толуправлението", каза още Георги Терзийски.

В рамките на деня от "Пътната агенция" не отговориха на отправено запитване на относно направена вътрешна проверка по случая.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Абе
    как нямаш обяснение?!? Това министерство няма ли Инспекторат, на който да възложиш проверка или поредната нищо неправеща структура?!? И като нямаш обяснение сезира ли някой компетентен орган който да ти намери "обяснението". Да не падате от Марс?!? То бива управленска немощ, но вашата е потресаваща. Как приемате да сте "пилот" на самолет "министерство/ без да имате елементарна представа от пултовете за управление?!?
  • 1
    2
    Как е възможно
    един обикновен печат се предава в края на работния ден в архив, съществува документация за ползвателите , когато титулярът който със заповед е определен да ползва печата отсътва се издава заповед за предоставяне на друг и всичко това е в съпровождащата регистърна документация на печата, а тук става въпрос за КОД, който би трябвало да се съхранява по реда на закона за класифицирана информация и достъп до него да имат само служители с ниво на достъп СТРОГО СЕКРЕТНО или СЕКРЕТНО. АЛОУ, има ли пилот в самолета?!?!? Трябва да се проследи движението от момента на предаване с протокола /ако въобще в пликчето е имало код/, на кой е предаден за съхранение, издадени ли са съответните заповеди за достъп до кода или предоставянето му и при какви условия, кой не изпълнява заповеди по съхранението , и съответно търсене на НАКАЗАТЕЛНА и АДМИНИСТРАТИВНА отговорност на министъра, на шефа на АПИ и на служителите, отговорни за съхраняването на кода. Защо от 2021 г, когато е установена липсата на кода не е сезирана Прокуратурата и ДАНС и да се ангажира отговорността на лицата, които са укривали тази информация
  • 10
    1
    В КАКВА ДЪРЖАВА ЖИВЕЕМ
    ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ В КАКВА ДЪРЖАВА ЖИВЕЕМ? В ЕДНА ДЪРЖАВА НОРМАЛНА ТОЗИ СЛУЧАЙ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ РАЗСЛЕДВАН ОТ ЕДИН ОТДЕЛ КОЙТО СЕ ИМЕНУВА " БОРБА С ТЕРОРА И ВЪТРЕШНАТА ДИВЕРСИЯ". И ТЕЖКО ИМ И ГОРКО НА ТЕЗИ КОИТО БЪДАТ ДОКОПАНИ,БИЛО ТО МИНИСТРИ,МУТРИ,ИЛИ ФИЗИЧЕСКИ ИЛИ ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА И ТЕХНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ДОПУСНАЛИ ТОЗИ УДАР СРЕЩУ СИСТЕМАТА ЧАСТ И ПРИОРИТЕТ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ И КВАЛИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ.ЗАМИСЛЕТЕ СЕ КОЙ ОТ ДЪРЖАВАТА В МОМЕНТА ИМА ДОСТЪП И КОНТРОЛ ВЪРХУ СИСТЕМАТА И КОЙ,КОГО СЛЕДИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ.АКО Е САМО МВР И ДАНС Е ДОБРЕ АМА НЕ Е.....КОЙ ЗА КАКВО ПОЛЗВА ДАННИТЕ ОТ ДОСТЪПА ДО СИСТЕМАТА ? КОЯ БАНДА В ДЪРЖАВАТА ИМА ДОСТЪП Я СЕ СЕТЕТЕ САМИ И ЗАЩО ИМ Е ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари