Тодор Тагарев: Паметникът на Съветската армия няма историческа или военна стойност

0
По думите му Паметникът на Съветската армия не е военен паметник, защото на наша територия няма загинали съветски воини
По думите му Паметникът на Съветската армия не е военен паметник, защото на наша територия няма загинали съветски воини Видео: NOVA

По думите му Паметникът на Съветската армия не е военен паметник, защото на наша територия няма загинали съветски воини

"Паметникът на Съветската армия в София няма никаква историческа или военна стойност”. Това заяви бившият министър на отбраната от служебния кабинет на Марин Райков – Тодор Тагарев в предаването „Денят на живо” по NOVA. Думите му са за споровете за днешния ден – 9 май, когато се чества и победата над фашизма, и Денят на Европа.

„Изненадан съм, че беше позволено да се възстанови надписа на паметника, който е откровена лъжа. България не е част от военните действия срещу СССР по време на Втората световна война. Въпреки това, СССР на 5 септември 1944 г. обявява война на България и окупира България. От какво ни освобождава СССР? Освобождава ни от златния резерв на страната, от Държавния архив – документалната ни памет, от около 20 000 таврийски българи, които биват обратно върнати и вероятно голяма част от тях загиват по пътя или по лагерите в Сибир. Това ли празнуваме”, запита Тагарев.

По думите му Паметникът на Съветската армия не е военен паметник, защото на наша територия няма загинали съветски воини. „За мен това е един тотем на превъзходството на Москва над България, който ни кара да се чувстваме виновни, подчинени по някакъв начин на Русия”, обясни Тагарев.

Той припомни, че на заседание на КСНС от миналата година бе решено бюджетът за отбрана да достигне до 2% от БВП още през тази година. „Странното е, че служебното правителство, назначено от президента Радев не предвиди повишаване на бюджета за отбрана до 2%, въпреки че направи бюджет с дефицит над 6%. Това е доста странно”, обясни Тагарев. Той допълни, че след нахлуването на Русия в Украйна, тези 2% не са цел. „Това е минимално равнище на разходи, при които страните, които чувстват заплаха и са отговорни за своята роля в НАТО и в ЕС, би трябвало да заделят”, мотивира се Тагарев.

За формирането на отбранителната политика, той обясни, че всеки един министър действа като част от кабинета, той не дефинира сам отбранителната политика на страната, участват и военни, и цивилни, и експерти. „За отбранителната политика трябва да има съгласие на целия кабинет. Министърът може да изрази своите виждания, но решението е колективно”, допълни Тагарев относно вариантите за личността на военния министър в предстоящия редовен кабинет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    ПакГрейДен
    Поредния продажник. Тоя що не вземе да обяви пред всички официално за кого работи и кой му плаща? Май наистина не е лоша идеята за закон за чуждите агенти. Колко ли хрантутници като тоя ще лъснат?! Със "зъби и нокти" ще се опитват да не направят такъв закон, а ако взем че се случи, по някакво чуда, веднга ще изпълзят "умните и красивите" от дупките си и ще квичат на умряло...Чистка трябва тук, иначе никакво бъдеще няма за България.
  • 1
    5
    бацко, 112 23:10 | 9.5.2023...
    Каква "Европа" те гони! Дебил до дебила, майнольо, идиот до идиота, а, и евроджендърчета! Скоро, много скоро - у киреча! Анадънму?
  • -2
    4
    112
    С това комунистическо присъствие в Русе ,градът НЯМА БЪДЕЩЕ ! Европа ще спъва всяко икономическо начинание и залезът е НЕИЗБЕЖЕН !
  • 8
    3
    абе тагарев
    ако не беше москва, сега българия като победена държава във всв щеше да има граници на юг къде средна гора, а на запад по поречието на струма или ти е неудобно да кажеш за претенциите на гърция и югославия към нас заради окупацията ни!
  • -9
    2
    До 1
    Ами ти какъв си бе ? Истински АБПФК сопол !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари