Тодор Тагарев: Оказването на помощ на Украйна остава безспорен приоритет на кабинета

2
Осигурихме милиони боеприпаси, над 140 машини пътуват към Украйна, отчете военният министър
Осигурихме милиони боеприпаси, над 140 машини пътуват към Украйна, отчете военният министър Снимка: Министерство на отбраната

Осигурихме милиони боеприпаси, над 140 машини пътуват към Украйна, отчете военният министър

До момента сме осигурили (на Украйна - бел.ред.) над 7000 тона материални средства, в това число милиони боеприпаси от различен вид и калибър плюс над 140 машини, които пътуват към Украйна. Това каза министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев по време на днешния отчет за свършеното от кабинета за изминалите девет месеца.

В края на м.г. парламентът реши, отхвърляйки вето на президента, България да предостави безвъзмездно бронирана транспортна техника на Украйна. Тези машини са дадени на създадените Вътрешни войски 80-те години и не са използвани от жандармерията. За МВР те категорично са с отпаднала необходимост, каза тогава Тагарев. Според него украинската армия не може да тръгне в атака с тези машини, но те биха им послужили в определени условия.

Моят основен приоритет е адаптирането на българските Въоръжени сили и системата за управление към рязко влошената среда за сигурност, създаване на условия за ефективно изпълнение на плановете на НАТО за възпиране и отбрана на Източния фланг, каза Тагарев, предаде БТА.

По думите му оказването на помощ на Украйна остава безспорен приоритет на кабинета, подкрепен от Народното събрание.

Нашата отбранителна индустрия работи с максимален капацитет, заяви министърът в оставка.

Бойко Борисов беше прав вчера, че България е сред страните, предоставящи значителна военна помощ, каза Тагарев. България е помогнала на Украйна много повече от големите и богати държави в Европа, заяви Борисов вчера.

Работим активно за определяне допълнителни възможности за предоставяне на въоръжение на Украйна и получаване на финансови компенсации. Моята амбиция, при подкрепа от парламента, е да осигурим по този начин един млрд. лв. над гласувания бюджет, които ще реинвестираме за ускорено превъоръжаване на армията, обясни Тодор Тагарев.

Ще се фокусирам върху подобряването на социалния статус на хората в отбраната и условията за обучение и подготовка, така че да се повиши престижът на военната професия и тя стане привлекателна за повече млади хора. Ще работя за повишаване на конкурентоспособността на българската отбранителна индустрия и интегрирането ѝ в европейската и евроатлантическа отбранителна технологична индустриална база, което ще донесе трайни икономически ползи за страната и нови работни места, коментира още министърът на отбраната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    Война? Да!
    ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ГОТВИМ ЗА ВОЙНА? Според Тагарев - ДА. https://www.youtube.com/watch?v=IaF4jRnqMlo
  • 1
    7
    До 5
    Докато дойде Путин ,ти ще си говориш със Сталин за пенсия на внуците си !
  • 7
    6
    много се кефя
    на пребоядисани комунисти! Турците на такива викат дьонмета, а за нас са по-католици от папата! Вопиюща нечистоплътност просто!
  • 4
    5
    Василесий
    Недей да се хвалиш така, че ще дойде Татко Путин и ще каже "Ха да видим сега кой Кум кой Сват и кой какво е давал на блядите ..."
  • 13
    4
    nnn
    Най-бедната държава в ЕС най-много помага на Украйна, браво!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари