Тодор Кантарджиев: Новата форма на COVID-19 удря очите

2
Повечето хора реагират с конюнктивит, а децата - със зачервяване на склерите, обясни професорът
Повечето хора реагират с конюнктивит, а децата - със зачервяване на склерите, обясни професорът

Повечето хора реагират с конюнктивит, а децата - със зачервяване на склерите, обясни професорът

"Новата форма на COVID-19 - „Арктурус", удря директно в очите. Повечето хора реагират с конюнктивит, а децата - със зачервяване на склерите." Това каза в ефира на bTV проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси.

Той уточни също така, че „Арктурус" идва от Индия, но все още не е ясно дали е достигнал България тъй като в момента почти не се правят изследвания за COVID-19. „Като цяло обаче новият вариант не е толкова страшен", категоричен е проф. Кантарджиев.

COVID-19 вече е много разнообразен, но не е смъртоносен. Той не е опасен за активните хора, а само за хронично болните", допълни проф. Кантарджиев.

Той е категоричен също така, че няма опасност и от епидемия от птичи грип. Трети човек е починал от вируса Н3N8, но няма доказани случай на предаването на този вирус от човек на човек. От птичи грип заболяват само хора, които имат тесен контакт с кокошки или други домашни птици, поясни още професорът.

Съветникът на Столичната община по здравните въпроси допълни, че като цяло в момента заболеваемостта у нас се дължи на парагрипните вируси, метапневмовирусите (причиняващи кашлица, но без да се стига до пневмония) и риновирусите. Като цяло всички те са леки, но много неприятни, защото водят до срив в имунитета.

Проф. Кантарджиев посъветва хората по-често да отварят прозорците, да излизат на чист въздух, както и да дезинфекцират повърхностите (особено в градския транспорт и обществените места).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    Lora
    Много загубен народ сте,от вируса настъпват сериозни промени,емболии,не от ваксините,никой е умрял от ваксина,неграмотен и прост народ!
  • 1
    6
    до 1, Ivo ти ваксиниран ли си?
    Съдят Урсула Фон дер Лайен за корупция, че е причинила финансови щети на белгийската държава, когато е осигурила сделка на стойност 35 млрд. евро (38,4 млрд. долара) с фармацевтичната компания Pfizer за закупуване на 1,8 млрд. дози ваксини срещу Ковид-19 за страните от ЕС, съобщават белгийският седмичник Le Vif и Еurасtiv. Според разследването на американския всекидневник "Ню Йорк Таймс" Фон дер Лайен е договорила мегасделката чрез текстови съобщения с главния изпълнителен директор на Пфайзер Алберт Бурла. Закупеният брой ваксини се оказва много по-голям от необходимия на страните от ЕС и трябваше да бъде унищожен или дарен, но в България, типично по нашенски, идиоти с бели престилки накараха населението да се ваксинира против волята им - и глупаците тука се вързаха ...
  • 6
    5
    Бай Чеп
    Един е КОВИД и Мутафа е негов пророк! Статиите от сектата на ковидарите продалжават, няма да ни оставят на мира май! Всеки има да си бие по 10 ваксини осигурени от Мърсула дер Лайнен. Бързай народе, ще свършат, отстъпвам и моите!
  • -7
    4
    до 3
    Бойко, ти ли си? :D
  • 6
    3
    До 1, Ivo:
    То, акълът, ако е хуй – да ти го набие човек насила и до макарите, ама тая осакатяващата „ваксина“ доброволно си я турил, сам си се преебал и теста за интелигентност не си издържал!!! А оня „зеления сертификат“, който ти дадоха, го пази докато си жив и с гордост го показвай на децата и внуците ти, за да знаят колко глупав роднина са имали!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари