Проф. Кантарджиев: Отпадането на зеления сертификат е навременно и правилно

2
Новият подвариант на Омикрон не се оказа толкова страшен
Новият подвариант на Омикрон не се оказа толкова страшен Снимка: БГНЕС

Новият подвариант на Омикрон не се оказа толкова страшен

"Отпадането на зеления сертификат е правилно и навременно действие. Още преди две седмици прогнозирах, че след месец и половина мярката ще отпадне. Реално това ще се случи скоро. Очаквано първите области с най-висока заболеваемост първи ще започнат и да редуцират случаите."

Такова мнение изказва пред Монитор бившият директор на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев.

"Точно това се случи и в нашата страна – първа беше област Благоевград, след това София-град, където наистина има намаляване на случаите. Следва област Бургас. Засега Пловдив, Русе и Варна имат по-слаба тенденция, но и там има данни, че натискът върху лечебните заведения намалява. В понеделник излезе анализ на Националния център по заразни и паразитни болести за нещо много важно, което между другото прогнозирах и аз преди време. То е, че Омикрон ще бъде основният циркулиращ вариант през януари. Наистина данните от втората половина на месеца показват, че от 800 секвенирани проби в Националния център по заразни и паразитни болести 96% от изследваните са Омикрон. Най-важното обаче, което стана ясно от тези данни, е свързано с подварианта. Доста от хората бяха уплашени от един подвариант на Омикрон, за който имаше информация, че се разпространява по-бързо и че е с по-тежко протичане. От данните на Националния център става ясно, че хоспитализациите, следствие на този подвариант, са дори по-малко. Това показва, че този вариант не придобива епидемично разпространение да измести основния Омикрон", уточнява още специалистът.

"Освен това се оказа, че броят на случаите, които се нуждаят от лечение в болница, са по-малко от основния вариант Омикрон. Това показва, че неговото протичане е по-леко. Фактически феноменът Омикрон, който се появи миналата есен, направи така, че голяма част от населението в Европа, включително и България, да премине през него. Как премина обаче той? Хората, които са ваксинирани с бустерна доза, дори не разбраха, че са заразени. Тези с две дози имаха хрема и температура до 38 градуса няколко дни, а неваксинираните - бяха с клинична картина, подобна на предишните варианти", коментира проф. Кантарджиев.

"Сега много хора смятат, че след отпадането на зеления сертификат ще се намали нивото на ваксинация. Накъде обаче още повече! За съжаление, хората продължават да са объркани поради разнопосочното говорене, което имаше по времето на Стойчо Кацаров. Когато анализирам мотивите на хората да не се ваксинират, се оказва, че има 10 до 14%, които са с абсолютно антиваксинационно настроение. Причината е, че са възприели невярна информация от хора, целящи политически дивиденти. С тях не може дори да се дебатира по този въпрос. Другата част са около 20% от хората, които се колебаят, защото не знаят и има нещо, което не им е ясно. Например много хора с диабет смятат, че не бива да се ваксинират, а то е точно обратното. На тези хора трябва да им се обясни как точно стоят нещата.

Човечеството вече свикна с COVID-19 и развитите държави адаптират начина си на живот и действия според вируса. Мисля, че трябва да свикнем с коронавируса и поради ниското имунизационно покритие през есента отново ще имаме случаи", прогнозира проф. Тодор Кантарджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -5
    1
    професоре,
    Така ли ви наредиха господарите от ЕК, СЗО, ООН и чуфутите-мултимилиардери?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари