Тодор Кантарджиев: Грипът идва до края на месеца

0
Наблюдава се ръст на другите респираторни инфекции
Наблюдава се ръст на другите респираторни инфекции Снимка: БГНЕС

Наблюдава се ръст на другите респираторни инфекции

Още нямаме грип. Епидемичното му разпространение се забавя благодарение на топлото време. Обикновено предишните години първите случаи са били през ноември. Сега наблюдаваме забавяне, което е благоприятно. Със самолетните полети от Скандинавието и Великобритания ще го донесат до края на месеца.

Това поясни в интервю за БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести и съветник по здравните въпроси в Столичната община. Специалистът уточни, че грип А и грип Б се редуват на вълни в различните години.

"Предполагам тази година ще сме грип А. Такива са прогнозите", посочи той.

Заради намаляване на колективния имунитет сега се наблюдава ръст и на другите респираторни инфекции, освен на коронавируса, посочи бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Нещата трябваше да бъдат апробирани", заяви Кантарджиев относно въвеждането на електронните рецепти за антибиотици и го нарече "административни безумства на хора, никога неизписвали в живота си антибиотици, които въведоха система, която не работи". Според него се къса връзката между лекарите и фармацевтите, а пациентът е поставен "в небрано лозе".

Най-вероятно не става дума за нов вирус, който причинява инфекции. Боледуват деца. Щом не боледуват възрастни, това означава, че те са били в контакт с този вирус и имат имунитет, коментира проф. Тодор Кантарджиев относно появилите се информации за огнища на пневмония сред децата в определени райони на Китай.

В предаването "Преди всички" експертът изрази предположение, че става дума за събиране на вируси и намален имунитет на засегнатите деца след тригодишно носене на маски и изолация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Блах
    Само да ви споделя. Един, единствен път съм лежал в болница за 30 години. И то от простотия. Един, единствен път си сложих противогрипна ваксина. След 4 дена бях в инфекциозното, онова с решетките на прозорците! Мен вече не ме търсете!
  • 2
    2
    Да питам де...
    По една ваксина ще има ли за всички без пари или да чакаме новоизлюпените? Ако няма отговор да питаме някой от института на пентагона "Уолтър Рийд" те може и да знаят,а някой може и да се върти около ВМА за информирано съгласие или проучване някакво ново? Сезонни ваксини вече трябва да има,а не целогодишни.Най добре.Месец през месец нови буламачи.Странна работа.В 21 век се установи че в Украйна нямат задължителен имунизационен календар.Бежанците пристигнаха тук неваксинирани.Да се чуди човек как са прехвърлили 30 или 40 000 000 във вековете без ваксини или от последните 100 години насам.Защото тук прогнозите бяха страшни и близки до Дантевият АД. И гледаме всяка сутрин едни глашатаи с медиц.образование как се множат и блъскат за прокламации на вируси и ваксини.Нещо тая работа е фалшива е повече от Ясно.Управниците защо спят или и те са в чувала? Играта е голяма.
  • 4
    1
    88
    Грипът ти се обади по телефона ли? И ти каза, че идва до края на месеца?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари