Тодор Кантарджиев: Две години изолация доведоха до намаляване на колективния имунитет

0
Проф. Кантарджиев коментира, че случаите на варицела са се увеличили 4,5 пъти в сравнение с две години
Проф. Кантарджиев коментира, че случаите на варицела са се увеличили 4,5 пъти в сравнение с две години Снимка: БГНЕС

Проф. Кантарджиев коментира, че случаите на варицела са се увеличили 4,5 пъти в сравнение с две години

Случаите на варицела са се увеличили с 4,5 пъти, в сравнение с две години. Причината - натрупалото се новородено население, което не е изкарало варицелата. Това заяви пред БНТ епидемиологът и съветник по здравните въпроси в Столичната община проф. Тодор Кантарджиев.

Ваксината не е евтина, но всичко, което спасява живота не е скъпо.Съветвам майките да имунизират децата си срещу инфекциозното заболяване. Децата на по-образованите родители са ваксинирани, каза още той.

"21 дни е инкубационния период на варицелата. Ако родителите не са карали заболяването, то може да се заразят с много висока температура и обрив."

Навремето във Великобритания, когато имаха много добро здравеопазване, организираха детски партита, за да се заразят с вируса и да го изкарат, завърши той по темата за заразата.

2 години изолация доведе дотам, че колективният имунитет към вирусите, характерни за зимни сезон, е намалял.

Грипът е тук - важното е да се вземе антивирусно лекарство още в първите 36 часа, то тогава за два дни можете да се върнете на работа, завърши Кантарджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    А кой затвори милата ни...
    Искам да съм смирен, но! Кой сътвори тези чутовни безсмислици с ограниченията от SARS-CoV2, кой нахлузи маските на населението? Май Мангъров излезе прав? И защо тези "умници", воглаве с горния още не са при Бай Ставри?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари