Тодор Галев: Бизнесът плаща подкупи дори когато не му ги искат

0
Увеличава се и делът на хората, които смятат за нормално приемането или даването на подкуп
Увеличава се и делът на хората, които смятат за нормално приемането или даването на подкуп Видео: вестник СЕГА

Увеличава се и делът на хората, които смятат за нормално приемането или даването на подкуп

"Политическата нестабилност от честите смени на правителства през последните три години е една от причините за възхода на корупцията в България. В този период се наблюдава и тотално неработещи регулаторни и контролни органи на фона на пазарлъците, които водят политическите партии за назначаване на удобни за тях ръководства."

Това коментира в предаването на (О)позиция на вестник СЕГА Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията по повод на последното проучване за нивата на корупция в страната.

Според проучването през 2023 г. 35% от гражданите са се оплакали, че им е искан подкуп, а 30% са участвали в корупционни сделки, т.е. давали са подкупи във взаимоотношенията си с администрацията - държавна или общинска. Тези стойности надвишават предишните пикове на корупция, регистрирани от ЦИД през 1999 г. и 2014 г. Увеличава се и делът на хората, които смятат за нормално приемането или даването на подкуп, за да получат по-добра или по-бърза услуга - 53%. А 67% от българите са обезверени, че корупцията може да бъде намалена.

"Бизнесът до такава степен намира за нормално да си плаща, че го прави дори, когато не му е поискан подкуп - нещо, което за първи път установяваме при нашите проучвания", каза Галев.

Той смята, че вложените през последните 15 години огромни финансови ресурси - както български, така и европейски, в антикорупционни мерки и политики са се оказали недостатъчни, неефективни и без никакъв възпиращ ефект. Правителствата само привидно се борят срещу корупцията, при това само срещу т.нар. административна, малка корупция, но не правят нищо за ограничаване на политическата корупция.

За неефективната контролна и съдебна система говори и фактът, че досега няма нито един осъден за корупция по високите етажи на властта. "Най-високата длъжност на осъдено лице е кмет. Няма дори заместник-областен управител, да не говорим за заместник-министри, министри, камо ли премиер. За разлика от съседна Румъния, която сега се мъчим да догонваме - там ефективни присъди има за над 20 министри. Докато това не се случи и в България, не може да очакваме възпиращ ефект за корупцията", каза Галев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари