„Тинейджърка“ на Microsoft се превърна в нацист

0

Twitter се принуди да изтрие чатбота - „тинейджърка“ на Microsoft, наречен Тай, след като тя започна да генерира обидни публикции, пише "Фокус", цитирайки Discovery News. За по-малко от 24 часа програмата се превърна от супер готина в супер нацист.

Като базиран на изкуствен интелект софтуер, Тай се учи да туитва от онлайн разговорите си с истински хора, а както всички знаем на истинските хора не може да се има доверерие, че ще използват приличен език.

Microsoft стартира Тай, за да изследва взаимното разбиране при комуникация. Според уебстраницата на чатбота колкото повече хора разговарят с Тай, толкова по-персонализирана ще става комуникацията. Технологичният гигант е създал програмата на базата на публично достъпни данни. Microsoft дава насоки за провеждането на разговори с Тай - да я помолим да се пошегува, да й разкажем история, да поискаме хороскоп и да й изпратим фотография за коментар.

Business Insider посочва, че Microsoft изтрива някои от най-обидните туитове, но голяма част от тях все още са видими в интернет. Важно е да се отбележи, че расизмът на Тай не е продукт на Microsoft или самата Тай. Тя е просто програма, която се опитва да се научи да говори като човек. Тай дори не съзнава, че съществува и не знае какво е расизъм. Причината за ужасяващата й трансформация е, че расистки настроени хора са използвали слабостта й, че не разбира какво говори и повтаря казаното от други. Microsoft e отстранил чатбота от интернет и прави промени в настройките му.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари