Тина Ивайлова с 10 съвета как да разпознаем ало измамниците

2
Като разследващ журналист тя направи най-сериозните разкрития за мошениците, които обират хората по телефона
Като разследващ журналист тя направи най-сериозните разкрития за мошениците, които обират хората по телефона

Ало измамниците вкараха нов трик, с който лъжат набелязаните жертви. Този път те са убеждавани, че са част от журналистическо разследване с участието на полицията. За това разказаха наскоро от полицията в Русе.

По "медийната схема" вече е изгоряла 70-годишна жена от крайдунавския град, която се е простила с 2 000 лева и златни накити след обещание за интервю по телевизията.

TrafficNews.bg ни предлага 10 съвета как да разпознаем ало измамниците. Техен автор е новото попълнение на екипа ни Тина Ивайлова, която като разследващ журналист направи най-сериозните разкрития за мошениците, които обират хората по телефона.

За това тя получи двете големи награди за разследваща журналистика на фондациите "Радостина Константинова" и "Валя Крушкина- журналистика за хората" през 2017 г.

Ето и препоръките на Тина Ивайлова:

1. Ако ви търси непознат телефонен номер от чужбина / най-често румънски/, вероятността отсреща да е измамник е огромна. Особено, ако сте пенсионер и нямате близки зад граница, с които да си контактувате.

2. Ако обаждането е от скрит номер, също вероятно ви звъни телефонен измамник, който ще приложи един от многобройните сценарии, за да ви ограби.

3. Полицията никога не иска съдействие по телефон. Ако органите на реда се нуждаят от помощ, те ще се легитимират с документ и ще дойдат на място. Затова чуете ли в слушалката, че е инспектор еди кой си, най-вече от Криминална полиция, незабавно затворете !

4. Полиция, прокуратура, кметове, адвокати и журналисти никога не искат пари по телефона. Нито пък призовават да ги оставите в храстите, до кошче за боклук или да ги хвърлите през прозореца. Щом чуете молба или съвет да занесете определена сума някъде, затворете и звънете на 112. Със сигурност сте мишена на ало измамници.

5. Ако сте получили съмнително обаждане с искане на пари по стационарния телефон, звънете на 112 от мобилния. Често измамниците не затварят телефона, след като вие сте затворили. Така оставате със заблудата, че сте набрали спешния номер, а всъщност отсреща отново са мошениците, на които вие вече казвате и адреса си.

6. Всеки въпрос дали има друг човек вкъщи, на когото да обяснят какво се е случило, е обичаен трик за проверка дали сте сам.

7. Ако ви заплашват по телефона, не се страхувайте и не вярвайте, че тези хора са близо до вас. Те звънят на произволен принцип и искат да ви накарат да повярвате, че сте в опасност. Не слушайте заплахите, че ще ви хвърлят от терасата или ще ви счупят краката, а затворете и звънете на 112.

8. Всяко твърдение, че ще получите материална награда за съдействие на полицията ( от парична премия до няколко кубика дърва) в разкриването на ало измамници, оставяйки определена сума някъде, 100 % е капан.

9. Друг номер е да ви убеждават, че сте включен в журналистическо разследване на известен репортер, което се провежда заедно с полицията. Не се изкушавайте от обещанията за медийна изява в национален ефир, лъжат ви !

10. Всяко обаждане, че ваш близък е пострадал в катастрофа или е в болница, където има спешна нужда от пари, също е вероятен капан. Кажете, че ще позвъните на своя близък, което ще откаже измамниците.

Източник: Traffic News
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари