Тийнейджърки дишат райски газ в Русе

9
Видеото е заснето на 10 септември и е разпространено от потребител в социалната мрежа Facebook
Видеото е заснето на 10 септември и е разпространено от потребител в социалната мрежа Facebook

Тийнейджърки дишат райски газ посред бял ден в центъра на Русе

Видео, което показва тийнейджърки да дишат райски газ посред бял ден в центъра на Русе, предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи.

На кадрите се виждат осем млади момичета, които стоят "скрити" до трафопост в центъра на града, дишайки райски газ от балони.

Видеото е заснето на 10 септември и е разпространено от потребител в социалната мрежа Facebook. То бързо се разпространява и за броени часове събира хиляди коментари и споделяния.

Мнозина изразяват възмущението си от факта, че млади момичета могат да дишат райски газ посред бял ден в центъра на града. Те настояват за по-строги мерки за контрол на продажбата на това опасно вещество.

Отново продажба на райски газ на деца

След като преди броени дни депутатите приеха окончателно забрана за използването на райски газ в барове и дискотеки и от възрастни, проверихме - ефективна ли е забраната за продажба на непълнолетни, която действа вече една година.

Проверка на bTV показва, че в интернет търговията процъфтява. Още в първия сайт, продавачът уговаря среща. На пилоните пред НДК.

Цената на един флакон е 45 лева и стига за пълненето на 60 балона.

Съгласяваме се. И заедно с младите ни колеги - стажантите на bTV, се срещаме с продавача на уговореното място.

В крайна сметка продавачът призна, че извършва нарушение. И повече.

„Райският газ до сега се разпространяваше без реално да има строга наредба против това. Контролни органи са ме спирали неведнъж, но при представата на фактура всичко е минавало без проблем и са ме пускали“, казва той.

„Някой питал ли те е защо имаш толкова много райски газ?“

„Органите на реда не са ми казвали, че това нещо не е законно и при проверка са ме пускали“, отговаря продавачът.

При справка от Столичната регионална здравна инспекция отговориха, че от влизането в сила на забраната през август 2022 г. до днес са направени 1624 проверки. Съставени са 12 акта, най-вече в периода на абитуриентските балове.

Време е за ефективни мерки

Въпреки забраната за продажба на райски газ на непълнолетни, очевидно тя не се прилага ефективно. Проверките на контролните органи са недостатъчни, а санкциите за нарушителите са твърде леки.

Време е за ефективни мерки, които да спрат разпространението на това опасно вещество сред младите хора.

Нека да защитим децата си от това опасно вещество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    26
    разбрахме,
    певица на социални с комплекс за малоценност! :) :) :)
  • -10
    25
    Де да знам до 24
    Да бе, аз съм. Сутринта преведох едни пари за осигуровки, че да имате парички за хлебец. Какво да ви правя, непотребни сте, но няма как.
  • -4
    24
    до де да знам
    абе, ти да не си певицата?!?
  • -8
    23
    Де да знам до 22
    Дрън, дрън. Трябва да си дишал високоазотна смес /не точно дори райски газ/ в продължение на много дни за да има някакви сиптоми и то при изумително малък брой поддатливи пациенти. Бегла справка в батискафа на Св. Анна, ВМА във Варна /в мазетата им се намира/ ще ти покаже, че там се лекуват предимно водолази.
  • 10
    22
    до де да знам
    А знаеш ли, че райския газ води например до отцепване на кобалта от витамин В12 и така го деактивира. Документирано е, че при използването му от деца води до повишаване на нивата на хомоцистеин поради деактивирането на В12. Може да се стигне до мегалопластна анемия пак поради това.Има и още, ама това мисля стига за сега.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари