Тийнейджърка нахока световните лидери за провала им с климата

2
Хора страдат, умират, цели екосистеми са унищожени. Намираме се в началото на масово изтребление, а вие само говорите за пари и фантасмагоричен икономически растеж! Как смеете?!
Хора страдат, умират, цели екосистеми са унищожени. Намираме се в началото на масово изтребление, а вие само говорите за пари и фантасмагоричен икономически растеж! Как смеете?! Видео: Global News

Шведската тийнейджърка Грета Тунберг нахока политиците на откритата в Ню Йорк глобална среща на върха, посветена на усилията за предотвратяване на катастрофални за планетата климатични промени.

Важни световни лидери, сред които американският президент Доналд Тръмп, не присъстваха в началото на форума. Тръмп обаче изненадващо се появи за кратко, седна за няколко минути в залата, където изслуша, а след това аплодира речта на индийския премиер Нарендра Моди.

На срещата, където България е представена от президента Румен Радев, се очаква световните лидери да представят конкретни ангажименти за намаляване вредните газове в атмосферата, информира БНР.

Радев констатира, че се надига огромна и конструктивна глобална енергия сред младите хора, които настояват за решителни действия и промени по въпроса за климата, защото не искат да живеят в свят, в който бъдещето им е застрашено.

Думите му бяха потвърдени от гневната реч на форума на шведската тийнейджърка Грета Тунберг, която вдъхнови глобални протести срещу бездействието на политиците за климатичните промени.

Не трябваше да съм тук, а на училище, от другата страна на океана“, каза тя с треперещ глас, четейки предварително подготвения текст на речта си. „Как се осмелявате? Вие откраднахте моите мечти и моето детство с вашите празни думи, а аз съм една от късметлийките. Хора страдат, умират, цели екосистеми са унищожени. Намираме се в началото на масово изтребление, а вие само говорите за пари и фантасмагоричен икономически растеж! Как смеете?!“, допълни тя.

Но младите започват да разбират вашето предателство“, подчерта Грета, която инициира вълната от петъчни протести на ученици от цял свят.

По думите на президента Румен Радев България дава своя принос за борба с климатичните промени, но той посочи, че, трябва да се има предвид фактът, че въгледобивът и топлоелектрoцентралите осигуряват над 50% от енергийната необходимост на страната.

Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни райони в преход. Ние трябва бъдем, наистина да гледаме стратегически в бъдещето и да осигурим след време възможност на хората в тези региони за трансфериране, за по-големи възможности и инвестиции и то целенасочени в тези региони“, каза Радев.

План за действие представи Ангела Меркел, която обяви, че Германия удвоява разходите за международна помощ в борбата с климатичните промени от 2 на 4 милиарда евро.

Преди това генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че 66 държави са декларирали намерения до средата на века да постигнат нулеви нетни емисии на парникови газове. Такъв ангажимент са поели и 10 региона, 102 големи града и 93 компании.

Тръмп, който се появи за кратко на климатичната среща, е домакин на форум за религиозната свобода почти по същото време. Очаква се президентът на САЩ да говори за преследване на религиозни общности, по-специално християни - нещо, което би се приело като послание към неговите евангелистки поддръжници. Президентът Радев посещава и двете паралелни събития. 

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари