Тийнейджър изкарвал по 4000 долара на месец от крадени meme-та

0
Социалната мрежа обаче му спря "кранчето"
Социалната мрежа обаче му спря "кранчето"

Тийнейджър изкарвал по 4000 долара на месец, публикувайки крадени meme-та в Instagram, но социалната мрежа блокирала акаунта му, съобщава Marketwatch, предава Profit.bg.

15-годишният Бен, който предпочита да не споделя фамилното си име, се подвизава в интернет под псевднонима spicymp4. Един от неговите осем профила в Instagram може да се похвали с над 500 000 последователи. Основното съдържание, което Бен публикува, са т. нар. meme-та - снимки и видеоматериали, придружени със забавни фрази.

Според Instagram обаче проблемът с публикациите на тийнейджъра е в това, че не са цитирани авторите на хумористичните произведения. Бен не е единствената жертва на "чистката", предприета от социалната мрежа, която е част от групата на Facebook. През последния месец Instagram е блокирал над 30 популярни страници, в които се публикуват забавни meme-та.

Някои от първите meme акаунти се радват на огромна популярност в мрежата. Този на котарака Grumpy Cat, който почина по-рано тази година, има над 2.7 милиона последователи. Той се счита и за един от първите световно известни meme-та.

"Винаги съм цитирал източниците и авторите на публикациите, които споделям. Аз също съм автор на съдържание и знам колко е фрустриращо, когато авторските ти права не се зачитат", казва Бен spicymp4.

Той твърди, че е изкарвал по 4000 долара на месец от своите публикации в Instagram и че това е бил единственият му източник на доходи.

"За една седмица изкарвах толкова, колкото не бих могъл за цял месец на някое нормално работно място", разказва той. Младежът обаче още от самото начало е бил наясно, че "кранчето" рано или късно ще спре, затова е спестявал по-голямата част от изкараните пари и в момента си търси ново препитание.

Преди пет години беше немислимо да си въобразяваш, че Instagram може да бъде единственият ти източник на доходи. Днес обаче това се превръща в основно занимание за все повече хора, пише още Marketwatch. Телевизионната звезда Кайли Дженър, например, която има над 140 милиона последователи, изкарва по над 1 милион долара само с една своя публикация.

Именно по тази причина социалните платформи обръщат все по-голямо внимание на защитата на авторските права. Някои от блокираните акаунти имат стотици хиляди последователи и генерират огромен трафик към Instagram, но въпреки това социалната платформа обяви, че ще бъде безкомпромисна към нарушенията на интелектуалната собственост.

Въпреки това нароченият за "крадец на meme-та" Бен е решен да отстоява правата си докрай.

"Не съм получил никакво официално обяснение от Instagram. Потърсих ги няколко пъти, но до този момент с мен не се е свързал реален човек, получавам единствено съобщения от чатботовете", оплаква се spicymp4.

И междувременно се оглежда за нова работа. 

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Вземи се ожени!
- Защо?
- Омръзна ми да ти гледам доволната физиономия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари