The New York Times: Путин е склонен на прекратяване на огъня в Украйна

2
Публичната реторика на Путин е в противоречие с личното му желание, твърди всекидневникът
Публичната реторика на Путин е в противоречие с личното му желание, твърди всекидневникът Снимка: ТАСС

Публичната реторика на Путин е в противоречие с личното му желание, твърди всекидневникът

Руският президент Владимир Путин от септември изпраща тихомълком сигнали, че е склонен на прекратяване на огъня в Украйна, което би замразило конфликта по протежение на сегашните фронтови линии, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Руснаците казват, че са готови да преговарят за прекратяване на огъня. Те искат да останат там, където са на бойното поле, цитира американският всекидневник неназован високопоставен международен служител, който се е срещнал с представители на руските власти през есента на тази година.

Публичната реторика на Путин, който наскоро потвърди максималистичните цели на Русия, означаващи на практика пълна капитулация на Украйна и на Запада, е в противоречие с личното му желание да "обяви победа и да продължи напред", отбелязва "Ню Йорк таймс". Изданието не представя доказателства в подкрепа на тази своя теза.

"Ню Йорк таймс" изброява няколко възможни мотива на Путин: предстоящите през март догодина президентски избори в Русия, негово желание да "остави отворени възможностите си" за намиране на изход от войната и да се възползва от предполагаемата отслабваща западна подкрепа за Украйна, както и "отвличането на вниманието" от конфликта между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас".

Всички тези мотиви отразяват временни причини, поради които Путин може да се стреми към временно прекратяване на огъня, което би било от полза за Русия, като ѝ спечели време, за да се подготви за подновяване на агресията срещу Украйна, както редовно е коментирал американският мозъчен тръст Институт за изследване на войната.

Всъщност Путин е сигнализирал, че е готов на споразумение за прекратяване на огъня, и преди година, твърдят американски служители. Тази инициатива, за която досега не е било съобщавано, е била лансирана, след като украинските въоръжени сили нанесоха поражение на руската армия в североизточната част на страната миналата есен.

Според цитираните източници тогава Путин е дал да се разбере, че е доволен от вече превзетата територия и е готов на прекратяване на огъня. Някои американски служители обаче предупреждават, че това може да е обичаен за Кремъл опит да заблуди света и не отразява истинска готовност на руския президент да направи компромис, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Попитан от журналисти за коментар, Дмитрий Песков, прессекретарят на Путин, каза, че въпросната теза концептуално е невярна.

Украинският президент Володимир Зеленски от своя страна е заявявал, че Киев не може да си позволи слабостта да се съгласи на замразяване на конфликта, тъй като това би означавало нова война в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    ИИВ
    "Институт за изследване на войната"... ти да видиш. Тия са питали Елена Поптодорова за анализ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари