ТЕЦ - Русе ще гори боклуците ни

0
ТЕЦ - Русе ще гори боклуците ни

Сключихме договор с Община Русе за изграждане на сепарираща инсталация за битови отпадъци, вече направихме и първата копка. Започна и изграждането на електрозахранването на обекта. Технологичното оборудване за тази инсталация вече е на пристанище "Бургас". Това съобщи днес изпълнителният директор на „Топлофикация Русе“ ЕАД Георги Недев, цитиран от "Топ новини".

Той уточни, че едва след пристигането на оборудването и уреждането на цялата документация ще има възможност да започне и същинското строителство на халето, в което ще бъде инсталацията.

"В резултат на оперирането с тази инсталация ще се отделят годни за рециклиране елементи, ще има и инертна маса, която ще се депонира на градското сметище, ще има и елемент, т. нар. RDF - това е частта от битовите отпадъци, която след обработка може да се използва за гориво", коментира още Недев.

Той добави, че този вид гориво ще бъде изгаряно съвместно с основното от различни видове въглища. Целта, която си е поставило ръководството на "Топлофикация Русе" до 20% от използваното гориво да е от биомаса. Това е част от плана за диверсификация, екологосъобразна работа и повишаване на ефективността му.

Уточнено бе, че на първо време инсталацията ще работи само по отношение на сепарирането. След изработката и монтирането и на съответните очистващи съоръжения ще започне и т.нар им оползотвoряване чрез изгаряне. Всичко ще може да се случи до края на 2015 или началото на 2016 г., каза още Недев, като добави, че всъщност този процес може да снижи себестойността на произвежданата продукция от "Топлофикация Русе" до 5%.

Инвестициите, които са планиране за регулярното съобразяване с изискванията на екологичното законодателство и за повишаването на ефективността на предприятието, възлизат годишно на около 6 до 8 млн. лв.

Георги Недев гарантира още, че евентуалната промяна на собствеността на "Топлофикация Русе", към която има интерес от британска фирма, няма да попречи на проектите на дружеството, което обяви и богата програма за честване на 50-годишнината си.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари