Община Русе ще си потърси ли неустойките и пропуснатите ползи от „Топлофикация Русе”?

2
Ще сезирате ли прокуратурата за евентуално извършено престъпление от общ характер?
Ще сезирате ли прокуратурата за евентуално извършено престъпление от общ характер? Снимка: БГНЕС

На 23 април 2020 г., четвъртък, на заседанието на Общински съвет - Русе Мариян Димитров направи питане на тема: "Изграждане на инсталация за сепариране на битови отпадъци"

Той каза: На 10 февруари 2020 г. кметът Пенчо Милков заяви: „Чакахме 5 години изграждане на сепаратор, сепаратор има, договор има, сепариране няма. Отчисления има, това са чугунените обувки.“

На 26 февруари 2020 г., на зададен от мен публично въпрос, изпълнителният директор на „Топлофикация Русе” Севдалин Желев заяви:  “Инсталацията работи, но не отделя РДФ, сепарират се стъкла, железа, хартия, пластмасови бутилки, но РДФ не се отделя.“

По този повод искам да задам на кмета Пенчо Милков следните въпроси:

1. Въведена ли е и кога в експлоатация Инсталацията за сепариране?

2. Сключен ли е в едномесечен срок окончателният договор за сепариране на битови отпадъци?

3. Защо след 1 януари 2020 г. „Топлофикация Русе” не заплаща разходите за депониране на битовите отпадъци, съгласно предварителния договор и решението на Общински съвет - Русе?

4. Община Русе ще си потърси ли неустойките и пропуснатите ползи от „Топлофикация Русе” или ще поиска разваляне на договора?

5. Какви санкции наложихте на виновните длъжностни лица?

6. Ще сезирате ли прокуратурата за евентуално извършено престъпление от общ характер?

Представяме ви целия текст на питането на г-н Димитров:

УВАЖАЕМИ  ОБЩИНСКИ  СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ  ГОСПОДИН  ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

Правя питане относно изграждането на инсталация за сепариране на битови отпадъци.

  • На 17 октомври 2013 г. е прието РЕШЕНИЕ № 777 на Общински съвет –  Русе.  С него се учредява безвъзмездно, безсрочно право на строеж върху поземлен имот с площ от 28 000 кв.м., собственост на Община Русе, находящ се в местността „Под ормана”, То е в полза на „Топлофикация Русе”, за изграждане на Инсталация за сепариране на битови отпадъци, с разгъната застроена площ от 8 977 кв. м. След реализиране на правото на строеж, изградените постройки и съоръжения остават в собственост на „Топлофикация Русе”. Община Русе предоставя за безвъзмездно ползване на „Топлофикация Русе” и технически инвестиционен проект на Инсталацията за сепариране. Всичко на обща стойност 200 000 лв.

„Топлофикация Русе” се задължава:  Да приема безвъзмездно битовите отпадъци, образувани на териториите на общините Русе, Сливо поле, Ветово, Тутракан и Иваново, безсрочно, до прекратяване на окончателния Договор за безвъзмездно третиране на битови отпадъци, но не по-рано от 5 години от сключване на последния;  Да осигури за собствена сметка транспортирането на онези отпадъци, които не могат да бъдат оползотворени, включително и чрез метода на изгарянето, до Регионалното депо;  Да предава отсортираните отпадъци за последващо оползотворяване на крайни рециклиращи предприятия.

Експлоатацията на Инсталацията за сепариране и приемането на битовите отпадъци, образувани на територията на Община Русе, следва да бъдат организирани по начин, осигуряващ поетапното реализиране на целите по чл. 31 от Закона за управление на отпадъците, а именно в срок най-късно до 1 януари 2020 г. – сепариране на не по-малко от 50 на сто от общото тегло на тези отпадъци. При неизпълнение „Топлофикация Русе” заплаща разходите за депониране на битовите отпадъци.

Окончателният Договор за безвъзмездно сепариране на битови отпадъци трябва да бъде сключен в едномесечен срок от изграждане и въвеждане в експлоатация на    Инсталацията за сепариранедо 31 декември 2015 г.

  • На 25 февруари 2016 г. е прието РЕШЕНИЕ № 120 на Общински съвет – Русе.  Това решение преповтаря решението от 2013 г. за учредяване на безвъзмездно, безсрочно право на строеж в полза на „Топлофикация Русе” Разликата е в това, че площа от 28 000 кв. м. е намалена на 17 812 кв. м., а разгъната застроена площ е намалена от 8 977 кв. м. на 5 604 кв. м., защото „Топлофикация Русе” отказва да построи и компостираща инсталация в същия имот.
  • На 3 май 2016 г. е сключен Договор № 1401 за учредяване правото на строеж.  Съгласно този договор „Топлофикация Русе” трябва да реализира учреденото право на строеж до 3 май 2017 г., като този срок е прекратителен. Инсталацията за сепариране трябва да бъде въведена в експлоатация до 31 юли 2017 г.
  • На 20 април 2017 г. е прието РЕШЕНИЕ № 510 на Общински съвет - Русе.

Съгласно това решение срокът на договора се удължава с шест месеца поради настъпили форсмажорни обстоятелства  –  до 31 януари 2018 г.

  • На 10 февруари 2020 г. кметът Пенчо Милков заяви: Чакахме 5 години изграждане на сепаратор, сепаратор има, договор има, сепариране няма. Отчисления има, това са чугунените обувки.
  • На 26 февруари 2020 г., на зададен от мен публично въпрос, изпълнителният директор на „Топлофикация Русе” Севдалин Желев заяви:  Инсталацията работи, но не отделя РДФ, сепарират се стъкла, железа, хартия, пластмасови бутилки, но РДФ не се отделя.

По този повод искам да задам на кмета Пенчо Милков следните въпроси:

  1. Въведена ли е и кога в експлоатация Инсталацията за сепариране?
  2. Сключен ли е в едномесечен срок окончателният договор за сепариране на битови отпадъци?
  3. Защо след 1 януари 2020 г. „Топлофикация Русе” не заплаща разходите за  депониране на битовите отпадъци, съгласно предварителни договор и решението на Общински съвет - Русе?
  4. Община Русе ще си потърси ли неустойките и пропуснатите ползи от  „Топлофикация Русе” или ще поиска разваляне на договора?
  5. Какви санкции наложихте на виновните длъжностни лица?
  6.  Ще сезирате ли прокуратурата за евентуално извършено престъпление от  общ характер?
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари