"Тесла" спечели за първи път над 1 милиард долара за тримесечие

0
Tesla дълго време доминираше на пазара на електромобили, но с появата на модели на Volkswagen и на Ford тя се сблъсква с нарастваща конкуренция
Tesla дълго време доминираше на пазара на електромобили, но с появата на модели на Volkswagen и на Ford тя се сблъсква с нарастваща конкуренция Снимка: Tesla

Компанията производител на електромобили Tesla е спечелила за първи път за тримесечие над 1 милиард долара, предадоха световните агенции

През второто тримесечие компанията е доставила 201 250 коли, което е невиждано ниво въпреки недостига на електронни чипове и проблеми с доставките, спъващи автомобилния сектор от началото на годината.

Нетната печалба на групата се е умножила десетократно за изминалото тримесечие и е достигнала 1,14 милиарда долара. Оборотът на Tesla е почти удвоен, за да достигне 11,96 милиарда долара, пише  BG VOICE.

Приходите на компанията от продажбата на въглеродни кредити на други предприятия обаче започват да намаляват и през второто тримесечие те са били 354 милиона долара спрямо 518 милиона долара през предходното тримесечие.

Tesla дълго време доминираше на пазара на електромобили, но с появата на модели на Volkswagen и на Ford тя се сблъсква с нарастваща конкуренция. Сега компанията реализира 64 процента от продажбите на електромобили в САЩ през второто тримесечие спрямо 71 процента през предходното и 83 процента за същия период на миналата година.

По повод оповестяване на резултатите за второто тримесечие шефът на Tesla Илън Мъск каза, че ситуацията с полупроводниците си остава сериозна и че не се знае колко ще продължи тя. Досега Tesla успяваше да заобиколи част от проблема като използваше нови модели чипове и пренаписваше софтуери.

„Но през останалата част от годината нашият растеж ще зависи от най-малкия елемент от нашата верига за доставки“, каза Мъск.

Tesla не се отказва и от прогнозите да увеличи средно с 50 процента доставките си на година в продължение на няколко години. Относно изграждащите се заводи в Берлин и Остин, Tesla смята, че се движи по график, за да произведе първите си коли Model Y там през настоящата година.

За сметка на това обаче, за да се фокусира повече върху тези заводи и заради предизвикателствата в международната верига за доставки, Tesla е решила да отложи за догодина началото на производството на камиона си Semi. Ще има закъснение и в производството на електрическия пикап Cybertruck.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук