Теодор Цветков се готви за плуване в ледени води

0
Русенецът, който спаси кръста на Богоявление, търси спонсори за участието си в Световно първенство по ледено плуване в Антарктика
Русенецът, който спаси кръста на Богоявление, търси спонсори за участието си в Световно първенство по ледено плуване в Антарктика Видео: NOVA

Теодор Цветков, който спаси кръста на Богоявление в Русе, търси спонсори за участие в Световно първенство по ледено плуване в Антарктика.

За 25-годишния мъж сме ви разказвали неведнъж, защото се занимава с много благотворителни плувания. Той стана и рекордьор на Гинес, след като успя да измине 10 км, плувайки с една ръка в Русенското езеро. Събраните пари отидоха за строителство на плувен комплекс за деца с увреждания, припомня NOVA.

Тази година на Богоявление Теодор спаси кръста в дълбоките и студени води на Дунав за трети път. С късмета на Богоявленския ритуал победителят очаква да постигне и голямата си мечта - да представи България на предстоящото Световно първенство по ледено плуване. Има амбиция и да донесе медали.

2500 лева са ми нужни, за да представя България на Световната купа по ледено плуване в Словения”, обяви Теодор.

И само ден след като обяви,че търси финансиране, младият мъж получи договор за спонсорство от началото на февруари. През май обаче предстои най-тежкото изпитание за него. Тогава той ще трябва да плува в ледените води на Антарктика. Необходимата сума за пътуването само на състезателя, без придружаващ екип, е 12 000 лв. И събирането й трябва да започне незабавно.

Там е по-сериозна подготовката, защото температурата е 0 градуса, може и под 0 да падне. Аз искам на един километър да се пусна. Ще се стремя към 13 минути”, заяви плувецът.

И тъй като няма треньор, в момента се подготвя с напътствия от опитна плувкиня в басейни и езеро край Русе. Велина Ханджиева е има 20 годишна състезателна кариера. Тя е автор на методиката, по която се тренира плувецът.

Основно аз му пиша тренировките. Иначе той е сам в басейна, плува,изключително е съвестен,всяка тренировка се плува както трябва, с времената , които трябва. Това е, което правя. Когато имаш излишък от познания, ти ги даваш на добрите хора”, заяви Ханджиева.

Соченият за наследник на шампиона в ледени води, има уверението именно от Петър Стойчев, че ще му даде ценни напътствия за състезанието в арктически води. И вярва , че ще успее, не само в плуването.

Всеки може да се свърже с русенеца в Facebook страницата му – Теодор Цветков – Мечтателя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари