Телефоните на над 500 милиона „Фейсбук“ потребители изтекоха онлайн

1
Сред тях има 432 473 българи
Сред тях има 432 473 българи

Данните вероятно са изтекли преди няколко години

Все повече информация излиза за поредния голям пробив в сигурността на социалната мрежа „Фейсбук“. Преди дни със свободен достъп бяха пуснати данни на 533 млн. потребители от 105 държави. Сред тях има 432 473 българи, съобщи bTV.

Хакери са използвали откритата през 2019 г. уязвимост в една от функционалностите на социалната мрежа, която позволяваше импортиране на данни от телефонния указател. В резултат са генерирани масиви, в които за всеки потребител има данни за телефон за връзка, имейл, работно място, лични взаимоотношения и др. Те са свързани с уникалния идентификационен номер, който е публичен.

Първоначално информацията беше достъпна срещу заплащане, но сега циркулира свободно. Според експерти по киберсигурност като Трой Хънт от сайта haveibeenpwned.com тези данни могат да се използват за SMS спам, но и за таргетирани атаки – много лесно непознат може да разбере идентификационния номер на профила ви и чрез него да стигне до изтеклия в мрежата телефонен номер.

Именно на сайта на Хънт можете да проверите дали и вие сте засегнати от теча на данни – необходимо е да напишете телефона си във формат 359888112233.

Подобна възможност предлага и българският разследващ сайт bird.bg, който също е получил достъп до масива.

И в двата случая, ако има съвпадение е повече от препоръчително да смените паролата си и да включите верификация на всяко влизане с SMS. Освен това бъдете нащрек при обаждания от непознати номера - особено пък от чужбина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В живота си човек най-много се радва на първо дете, втора жена и третата ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари