Съдът на ЕС спря Meta да събира безконтролно данни

0
Антимонополните органи могат да проверяват технологичните гиганти
Антимонополните органи могат да проверяват технологичните гиганти

Антимонополните органи могат да проверяват технологичните гиганти

Съдът на Европейския съюз (СЕС) се произнесе срещу технологичната компания Meta в полза на германския антикартелен орган, в резултат на което на Facebook, Instagram и WhatsApp може да им се наложи да преразгледат начина, по който събират данните на потребителите в Европа, предаде БГНЕС.

Един от ключовите въпроси по делото беше способността на Meta да свързва данни между различни платформи, което ѝ позволява да насочва рекламите към потребителите - основният начин, по който печели пари. Германският надзорен орган забрани на Meta да смесва лични данни, събрани във Facebook, с данни, събрани от Instagram или WhatsApp, с аргумента, че това е равносилно на злоупотреба с господстващото ѝ положение на пазара в Германия.

Европейският съд счита, че картелните служби са в правото си да провеждат разследвания, съгласно регламента на ЕС за защита на данните (GDPR). Повтаряйки много предишни решения срещу Meta и други големи технологични фирми, СЕС постанови, че американската компания трябва да поиска разрешение за събиране на големи количества лични данни, като отхвърли различни заобиколни решения, които Meta беше предложила.

"Решението ще има далечни последици за бизнес моделите, използвани в икономиката на данните", написа в Туитър Андреас Мундт, ръководител на антикартелния орган.

"Оценяваме решението на съда и своевременно ще предоставим повече информация", заяви говорител на компанията Meta пред АФП.

Групата за защита на личните данни noyb приветства решението, като заяви, че то още веднъж изяснява, че Meta не може да заобиколи GDPR. "Това ще означава, че Meta трябва да търси подходящо съгласие и не може да използва господстващото си положение, за да принуждава хората да се съгласяват с неща, които не искат", заяви Макс Шремс от групата.

Решението може да застраши и други големи платформи като Google, която има подобен рекламно-технологичен бизнес модел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Стоян
    Трябва да им забранят,така е!Мошениците от Фейсбоок..
  • 3
    1
    Русенец
    Бахаххаах по фейк новина и заглавие не бях чел!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари