1 милион потребители на Фейсбук са с откраднати пароли

0
Източването на данни става чрез 400 фалшиви приложения в App Store
Източването на данни става чрез 400 фалшиви приложения в App Store Снимка: Shutterstock

Източването на данни става чрез 400 фалшиви приложения в App Store

Наблюдателите по сигурността в Meta, компанията-майка на Facebook, разкриха над 400 вируса в приложения от App Store, които крадат идентификационни данни от потребители на социалната мрежа. Приложенията за iOS и Android са замаскирани като VPN, редактори на снимки, игри, бизнес приложения и приложения за хороскопи. По-голямата част от приложенията обаче са в Google Play Store.

Компанията не разкрива колко души са били засегнати, но според анонимни източници това може да са до един милион потребители на Facebook. ''Много от фалшивите приложения предоставят малко или никаква функционалност преди да влезете, а повечето въобще не работят, дори след като човек се съгласи да предостави данните си, за да влезе'', каза Дейвид Агранович, директор на отдела за прекъсване на глобалните заплахи в Meta, предава вестник СЕГА.

Приложенията изискват потребителите да влизат с акаунта си във Facebook, което е стандартен метод  при някои приложения и услуги. В резултат на това фалшивите приложения успяват да откраднат данни за вход. След като вирусът компрометира акаунт по този начин, той потенциално може да получи достъп до цялата лична информация в профила на лицето във Facebook.

Apple заяви, че 45 от 400-те фалшиви приложения вече са премахнати от App Store. Google пък е премахнал всички злонамерени приложения, каза говорител на компанията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Отегчен
    През уя ми е..
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари