Техническите паспорти на жилищата: Дебнат много неприятни изненади

6
Русенци изразиха настроенията си за т.нар. технически паспорт на сградите в България
Русенци изразиха настроенията си за т.нар. технически паспорт на сградите в България Видео: БНТ

Русенци изразиха настроенията си за т.нар. технически паспорт на сградите в България

500 лева на семейство за технически паспорт – това е много голяма сума. Пенсионерите колко доход имат? С тези въпроси хора от Русе изразиха настроенията за т.нар. технически паспорт на сградите в България. Всички сгради трябва да имат технически паспорт до края на 2022 година – ако срокът бъде пропуснат, общините ще правят паспортите, после ще си търсят парите за процедурата от собствениците, чрез частни съдебни изпълнители и съдебни дела.

За жилищна сграда изготвянето на технически паспорт отнема 3 месеца при ускорен срок. Най-важна е проектната документация, стана ясно от думи на експерти пред БНТ – доц. д-р Емад Жоржос и д-р арх. Емануил Йорданов.

Йорданов сюрпризира неприятно мнозина – собствениците на еднофамилна и многофамилна сграда на 30-40 години би следвало да си имат проектната документация. Трябва собствениците да издирят строителите, но документите следва да се съхраняват в общините – задължение е от последните 25-30 години, преди имаше друг ред, уточни Йорданов.

Ако документите ги няма, те се възстановяват. Много тежък процес е това – трябва да има заснемане на конструкцията, предупреди доц. Жоржос.

При апартаменти домоуправителят може да направи паспорт за всички апартаменти. За къщите отговорни са собствениците, предупреди той.

На въпрос каква е цената, отговорът на Йорданов беше следният – трудно мога да кажа. Той каза, че може да е около 1000 лева, може и да стигне 10 000 лева.

Общините поне да кажат на гражданите какво да се направи, призова доц. Жоржос.

Ако човек сам си прави всичко в своя имот, сам си построи и си проведе процедурите, той носи отговорност за паспорта. Но има много случаи, в които хората търсят проекти, а проектите ги няма - не всички са в НАК, коментира д-р Йорданов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук