Едва 5-6% от жилищата в Русе имат технически паспорти

2
65 хиляди са многофамилни сгради на територията на община Русе
65 хиляди са многофамилни сгради на територията на община Русе Снимка: БНТ

65 хиляди са многофамилни сгради на територията на община Русе.

До края на 2022 година всички те трябва да имат технически паспорти. До този момент обаче едва 5-6% от жилищата имат такъв документ.

Според наредбата изготвянето на паспортите е за сметка на собствениците и е тяхно задължение. Целта е да се установи имат ли сградите конструктивни проблеми, каква е амортизацията им.

Професионалният домоуправител Цветелин Цонев каза, че в блоковете, които обслужва в Русе, хората посрещали положително идеята да се направи оглед и да се даде становище за техническото състояние на жилищата им. Обаче задавали и много въпроси, предаде БНТ.

"Като започнем от това кой, при какви условия, на какви цени – най-важното. После възниква въпросът за голямата част необитаеми жилища, който не веднъж сме поставяли на проблем. Долу-горе по наши преценки около 30% от жилищата са празни. Там при какви условия ще се случват нещата, кой и как ще ги обработи тях, кой и как ще помогне да се издирят собствениците. Кой и как ще плати, най-важното, защото всеки го притесняват парите", коментира Цветелин Цонев.

Според Назиле Сабриева идеята е добра, но в същото време смята, че нещата не са съвсем обмислени.

"Целият блок трябва да си направи такъв паспорт. И, което, разбира се, е свързано със средства за хората. 500 лева на семейство евентуално – това е много голяма сума. Значи колко пари вземат нашите пенсионери? Ако имат предвид, евентуално при някое земетресение, при такова, нали, да се установи каква е издръжливостта на сградата, не мисля, че този е начинът", каза Назиле Сабриева.

"Държавата трябва да поеме тия разходи, защото това са разходи на всички хора. Всички имоти, къщи и други частни, са без паспорти. Държавата трябва да ги поеме, както санирането пое", каза Милко Милков.

Тъй като срокът многократно беше удължаван, и сега мнозина ще се надяват на поредна отсрочка, смята Цветелин Цонев. Но този път топката е прехвърлена на общините.

"Според наредбата, след изтичане на законовия срок двайсет и втора година, тези, които не са изготвили паспорти, ще бъдат глобени и общината ще изпълни тяхното задължение да направи паспортите и след това ще събира парите по съдебен път", каза Цветелин Цонев.

А от къде общините ще извадят стотици хиляди левове за обследване, а след това и за съдебни дела? Имаме почти две години, за да видим как ще се развият събитията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук