100-годишни селски къщи в Русенско се продават за по 40 хиляди евро

9
Засега шанс цените на селските имоти да паднат няма
Засега шанс цените на селските имоти да паднат няма Снимка: кадър БНТ

При тези сделки обаче има риск за купувача, предупреждава Кристиян Вълчев

Все повече млади семейства предпочитат живота на село, за да избягат от стреса и напрежението в големите градове.

Тенденцията се запазва след ковид пандемията, което доведе до покачването на цените на имотите в малките населени места. Купувачите предпочитат стари къщи, които ремонтират, защото новите имоти на село достигат 200 хиляди евро.

"Градът ни подтиска. Всеки се е затворил в кутийката си и си живее собствен живот, откъснат от останалите", разказва Нели Ангелова, предаде БНТ.

Затова преди две години семейството на Нели Ангелова си купува двуетажна къща в село Бъзън, на 20 километра от Русе.

"Имотът ни струваше 50 хиляди лева, долу-горе още толкова сме вкарали в ремонт. Имаме още какво да правим, но съвсем различно е да излезеш на верандата и да си изпиеш кафето сутрин като слушаш птичките", обяснява тя.

За новия имот семейството е теглило банков кредит, но е разчитало и на спестени пари, защото дълги години работили в Нидерландия.

"Започнахме цените да ги приравняваме като в Холандия и Германия, аз не виждам на какво отгоре, тъй като в Холандия взима един работник две хиляди евро заплата. В България кога ще го стигнем това - никога", смята Ангелова.

В момента 100-годишни селски къщи в Русенско се продават за не по-малко от 40 хиляди евро. И при тези сделки обаче има риск за купувача, предупреждава Кристиян Вълчев, който от десет години се занимава с управление на недвижима собственост.

"Първото, което трябва да се види - дали къщата и двора са собственост на продавача и дали земята е с откровено право на строеж, тъй като много от имотите са само самите къщи, а дворните места са общинска собственост. В случай че земята не е собственост на човека, който продава имота, той следва да разполага със строителната документация на къщата. Впоследствие пак може да се купи правото на собственост на земята, но то ще бъде на търг. Тоест всеки един може хипотетично да се появи на този търг."

Засега шанс цените на селските имоти да паднат няма.

"Цената на строителните материали ежедневно се качва, трудът на майсторите се покачва. Аз не виждам как цените на имотите като цяло може да падне, освен ако стане нещо извънредно, когато има нестабилна банкова система, когато лихвите се покачат, може да има известен спад, но той няма да е осезаем", казва Кристиян Вълчев.

Румънци също проявяват интерес към селските къщи в русенска област. А все повече българи купуват имоти по гръцките острови и Испания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    16
    Известен
    Руснаците са най-тъпите прости и невежи купувачи на къщи в България. Трябва да се забрани със закон продаването на къщи на руснаци. Тая измет, сравнена само с циганите, трябва да бъде изрината в Русия.
  • 1
    15
    Митев
    Антики са затова са толкова скъпи, еврото се е обезценило,също и това има значение.....
  • 8
    14
    Земевладелец
    Земя не се продава. Разни маломерни парцели ако стават за нещо отдавна са изкупени. Селски имоти имат стойност ако са до голям град и със нормално население . И да не са някакви кочини , щото ако ще вложиш после 20-30к евро да правиш нова къща не излиза сметката . Който има големи излишни пари купува на Малдивите или Сейшелите.
  • 0
    13
    Ушев
    Продавам 1350 м/2 парцел в регулация, ток, вода, панорама, асфалтов път! Ограден.
  • 5
    12
    Русенец
    До брокерчето №10. Явно си малко момченце и не помниш какво се случи след 2008 г. Имотите паднаха средно с 40%. Баламурниците, които купиха на високите цени получиха инфаркти след срива.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари