Тефлоновите тигани отделят токсични газове!

0
Прекомерното използване на тефлонови съдове може сериозно да застраши здравето ви
Прекомерното използване на тефлонови съдове може сериозно да застраши здравето ви

Въпреки че тефлоновите покрития не са новост, те навлизат като широка употреба едва през 80-те години в България. Безспорно тефлоновият тиган е доста полезен помощник в кухнята, но може да бъде и особено вреден за здравето.

Установено е, че незалепващото покритие на Дюпон – тефлонът, отделя няколко токсични газови съединения. Броят им може да достигне дори до 15, като това зависи от температурата.

Газовете не оказат моментално въздействие върху хората, но прекомерното използване на тефлонови съдове може сериозно да застраши здравето ви. Често тефлоновата „интоксикация“ причинява т.нар. тефлонов грип.

Това състояние обикновено се характеризира с грипоподобни симптоми – треска, втрисане, главоболие, гадене. Клиничните симптоми се проявяват в рамките на няколко дни и често пъти се бъркат с обикновен грип.

В състава на покритието на незалепващите съдове влиза съединението перфлуороктанова киселина. При експерименти с лабораторни животни, учени са открили, че тя води до поява на тумори на черния дроб, задстомашната жлеза и тестисите и намалена плодовитост.

Дълговерижните такива съединения имат способността да се натрупват в хората и дивата природа.

Американската агенция за защита на околната среда например е изпратила предписание до фирми, които произвеждат тефлонови съдове, в което препоръчва постепенно премахване на тези химикали до края на 2015 г.

Един от „лошите“ елементи е С-8. Вредното му влияение е открито още при стартирането на производството на тефлонови продукти във фабриките. През 2005 година този химикал е обявен за канцерогенен.

Списъкът с вредните влияния, пък били те и евентуални, е ужасяващо дълъг и мрачен.

Специалистите препоръчват загрижените за здравето доманики да изхвърлят тефлоновите съдове от кухните си и да ги заменят основно с модерни съдове от керамика. Освен че в тях храната е по-вкусна, те са напълно безвредни.

 

Източник: Puls.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари