Тържественото откриване на Мартенски музикални дни

0

Днес в Доходно здание се състоя тържественото откриване на 57-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

На събитието присъстваха служебният министър-председател проф. Огнян Герджиков, вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, служебният министър на културата г-н Рашко Младенов, кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов, неговите заместници г-н Иван Григоров и инж. Димитър Наков, областният управител на Област Русе г-н Стефко Бурджиев, председателят на ОбС – Русе проф. Христо Белоев, русенци и гости на града.

Това значимо за Русе събитие се утвърждава като прекрасна традиция и е отличителен акцент в културната програма. Всяка година през месец март, градът ни се превръща в музикалната столица на България“, заяви г-н Стоилов в обръщение към присъстващите и обяви фестивала за открит.

За 57-ма поредна година Русе става притегателен център на музикални величия от цял свят, а програмата предлага незабравими срещи с над 600 артисти от страната и чужбина, над 40 концерта, вълнуващи български и световни премиери, множество български дебюти, съпътстваща програма за малки и големи с образователни концерти, творчески работилници и тематични изложби.

Стартът на МФ „Мартенски музикални дни“ бе даден от любимеца на русенската публика Светлин Русев, който излезе на сцената на Доходно здание като солист на Софийска Филхармония под диригентството на талантливия Лио Куокман. В програмата прозвучаха „Дивертименто“ от Константин Илиев, „Концерт за цигулка №1“ от Прокофиев и „Симфония №2“ от Скрябин.

По-рано тази вечер, кметът Пламен Стоилов откри изложбата на картини от Златния фонд на Обединена българска банка под надслов „НЕ/ПОЗНАТИ“. По случай 14-годишното си успешно партньорство с МФ „Мартенски музикални дни“, генералният спонсор на фестивала ОББ представя част от най-ценните експонати от своята колекция в изложба. Тя ще може да бъде разгледана до края на Фестивала – 26 март.

Богатата и атрактивна селекция на грандиозното събитие и тази година се подкрепя от широка мрежа от партньори, сред които Министерството на културата,  генералният партньор Обединена българска банка, Италианският културен институт в София, Гьоте институт – София, Чешкият център в София, Фондация „Америка за България“, Министерството на културата на Чехия, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. В. Стоянов“, редица частни фондации от САЩ (MID Atlantic Arts Foundation, Interculture Foundation и USArtists International и др.), Регионалният исторически музей в Русе, Русенската художествена галерия, основните медийни партньори БНТ и БНР, както и русенските печатни и електронни медии.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари