Търсят лаборанти за онкологичния център в Русе

0
В Комплексния онкологичен център в Русе търсят рентгенови лаборанти за работа с линейния ускорител.
В Комплексния онкологичен център в Русе търсят рентгенови лаборанти за работа с линейния ускорител. Видео: БНТ Русе

В Комплексния онкологичен център в Русе търсят рентгенови лаборанти за работа с линейния ускорител. В момента с новия, модерен апарат, се работи на една смяна поради липса на достатъчно квалифициран персонал.

Средно по 25 пациенти на ден се лекуват с линейния ускорител в Комплексния онкологичен център в Русе – модерна, изключително прецизна апаратура за лечение на тумори. Миналата пролет за работа с него бяха обучени 14 души между които лекари,  медицински физици, и рентгенови лаборанти. За да има и още една  смяна обаче, са необходими допълнителни специалисти в различните звена.

- Те са пряко несвързани със самата клинична пътека, но те са централни звена, без тях не може да се реализира самата пътека, – казва управителят на Комплексния онкологичен център в Русе д-р Камен Кожухаров.

Въпреки че от Онкологичния център се опитват да осигурят добро заплащане, желаещите да станат лъчеви лаборанти са малко. Заплатата тук е средно между 800  и 900 лева. Част от завършващите обаче отказват  да работят, а други се ориентират към чужбина.

0106_RS-KKojuharov

Д-р Камен Кожухаров, управител на Комплексен онкологичен център – Русе: Ние гледаме да поддържаме някакво справедливо заплащане според труда, който са вложили, въпреки че самите клинични пътеки са недофинансирани… специално за лъчелечението, защото самите апарати са финансовоемки.

В същото време работата на рентгеновите лаборанти е отговорна и изисква прецизност.

0106_RS-deyan Totev

Деян Тотев, рентгенов лаборант: Методиките, които се използват, изискват една изключителна виртуозност и на лекари, и на физици, и на лаборанти./

От Комплексния онкологичен център в Русе имат желание за наберат необходимия персонал, за да използват пълния капацитет на линейния ускорител. Според специалистите, близо 53% от онкологично болните още през първата година се нуждаят от лъчелечение.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари