Недостиг на бързи тестове скара граждани и лаборанти в Русе

1
Хаосът и напрежението можеше да се избегнат, ако здравните власти бяха дали гратисен период за въвеждане на новите изисквания, смята д-р Мирчева, собственик на лаборатория в Русе
Хаосът и напрежението можеше да се избегнат, ако здравните власти бяха дали гратисен период за въвеждане на новите изисквания, смята д-р Мирчева, собственик на лаборатория в Русе

В ранното утро на първия ден с изискване за „зелен паспорт“ - вчера, 21 октомври, се оказа, че неваксинираните нямат възможност да си направят така наречените безплатни антигенни тестове

С този вид тест хората имат право да посещават обекти на закрито, но валидността му е 48 часа, за разлика от PCR теста, чийто срок е три дни, пише вестник "Бряг". 

 По информация на собственика на лаборатория "Здраве" д-р Розина Мирчева, от РЗИ са я уверили, че тестове има, но се изчаква разпределянето им. Затова и рано сутринта в четвъртък те не бяха стигнали точно до тази лаборатория. „Казаха, че днес (вчера - бел. ред.) антигенните тестове ще бъдат разпределени по лабораториите, но няма яснота за кого ще са предназначени“, обясни д-р Мирчева. (Това стана факт в ранния следобед вчера - бел. ред.)

А още от сряда поне двеста човека са минали през медицинския център, за да си направят антигенен тест и в четвъртък спокойно да отидат на работа със зелен сетификат.

Заради липсата на тестовете се е стигнало до напрежение и дори разправии със служителите на лабораторията. Д-р Мирчева обясни кое е платено и кое безплатно към този момент. “Сертификатът е безплатен, самата проба за антигенен тест също, ще бъде платено вземането на биологичен материал. Обмисляме това да струва не повече от 10 лв.", обясни още д-р Розина Мирчева.

Нейните наблюдения показват, че през последните дни с над 200% се е увеличило изследването на антитела„Защото хората се надяват, че ще им свърши работа в бъдеще за зелен сертификат“, поясни д-р Мирчева.

Според нея би трябвало тестовете за антитела да бъдат признати като част от сертификата, а не да са пренебрегвани. На фона на засиления интерес към зеления паспорт през последните дни, системата за зелените сертификати блокира неколкократно. Така беше и вчера сутринта и на практика изследваните хора не можеха да получат документа си. А повечето от неваксинираните предпочитали антигенните, а не PCR тестове, заради ниската цена.

Хаосът и напрежението можеше да се избегнат, ако здравните власти бяха дали гратисен период за въвеждане на новите изисквания, смята д-р Мирчева. „Би трябвало да се даде гратисен период на хората, за да обмислят какво да правят със собственото си здраве. За един ден не е възможно да се постигне това, което цели заповедта, а именно да се извади зелен сертификат на хората. Освен това аршинът не е еднакъв-иска се зелен сертификат за посещения на театри, концерти, дори и за МОЛ-а, а няма за хранителните магазини, където има страшно много хора и условията не са по добри. Може би трябва навсякъде да се изисква зелен сертификат, или да отпадне отвсякъде“, смята д-р Мирчева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари