Търговци на Кооперативния пазар масово укриват доходи

0
Търговци на Кооперативния пазар масово укриват доходи

Търговци на Кооперативния пазар масово работят с месеци без заплати, докато инспектори за оперативен контрол от офиса на НАП в Русе не ги „подсетят“ да се възнаградят с някой лев. В края на миналата седмица там започнаха проверки, насочени предимно към спазване на осигурителното законодателство и отчетността на фирмите, търгуващи с дрехи, обувки и различни амбулантни стоки, съобщават от НАП- Русе.

Повечето от неугледните сергии, претрупани с източноазиатски изделия, се държат от няколко търговски фамилии, в които, освен различни техни членове, са ангажирани и работници на временни договори. Първоначалните проверки показват, че за тях се подават месечните осигурителни декларации Образец 1 и Образец 6 и въпреки, че пари по тях не се внасят редовно, то сумите остават като задължения на фирмите и подлежат на принудително събиране.

За всички работещи са регистрирани и трудови договори, които обичайно са на минимална заплата, но се оказва, че често тя не се изплаща с месеци по документи и съответно не се внася данък върху доходите. Стандартното оправдание на търговците е, че чакат пари от сделка с неизрядни към тях партньори и щом ги получат ще уредят заплатите и внесат данъците… Средства, обаче, бързо се намират още в дните на проверката, защото приходните служители са длъжни да информират Инспекцията по труда за такива констатации и тогава санкциите за фирмата стават доста неприятни, съобщават още от НАП- Русе.

Проверките на инспекторите за оперативен контрол от офиса на НАП в Русе ще обхванат и други подобни обекти в Русе и съседните общини. Освен за спазване на осигурителното законодателство и редовното издължаване на данъци, ще се проверява документацията за произход на стоките и използването на касовите апарати, според изискванията на Наредба 18.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари