Търговците в Русе ни лъжат, че продават "дунавски шаран"

3
Ако клиент си купи отнякъде за Никулден дунавски шаран, значи търговецът го е измамил, а целта му е по-високата цена
Ако клиент си купи отнякъде за Никулден дунавски шаран, значи търговецът го е измамил, а целта му е по-високата цена Видео: БНТ

За Никулден търговците в Русе масово спекулират с продажба на риба с етикет „дунавски шаран”, какъвто в този сезон няма.

Това твърдят производители на риба и експерти от областната дирекция по безопасност на храните. Екип на БНТ участва в една от проверките на търговските обекти.

В този специализиран магазин нямаше риба с надпис „Дунавски шаран”. Той се зарежда директно от производител на риба и рибни продукти. От фирмата казват, че ако клиент си купи отнякъде за Никулден дунавски шаран, значи търговецът го е измамил, а целта му е по-високата цена.

Ивелина Василева, представител на фирмата производител: Реално дунавски шаран има, но напролет, когато той си хвърля хайвера, т.е. април, май, юни. През цялата останала година дунавски шаран няма как да бъде хванат и предоставен на пазара, още повече, че количествата, които се търсят за Никулден са големи и не би могъл да се задоволи пазара.

Според рибарите, дунавският шаран се отличава от отгледания в развъдник с по-дългото си тяло. Пенчо Пенчев е решил да спази традицията за празника и да си купи шаран, но признава, че не разбира от риба.

Пенчо Пенчев: Не съм специалист, разчитам изцяло на специалистите тука в магазина.

В този магазин експертите по безопасност на храните не откриха нередности. Най-честото нарушение по Никулден е продажбата на риба на нерегламентирани места, най-вече по селските пазари.

д-р Людмила Атанасова, експерт в областната дирекция по безопасност на храните – Русе: Хора, които не са регистрирани по Закона за храните, продават или липса на документи, или риба с изтекъл срок на годност.

Глобите за това варират от 1000 до 2 000 лева. Проверките в рибните магазини ще продължат и утре.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари