Търговци са пред фалит заради загубата от лотарийните билети

2
Дистрибутор имал неизползваеми билети за 800 000 лв.
Дистрибутор имал неизползваеми билети за 800 000 лв.

Над хиляда дребни търговци на алкохол и цигари в над 100 населени места в цяла България плашат със съкращения на персонал и фалити, заради промените в Закона за хазарта, които забраниха игрите на късмета от частни фирми. Точно тези изменения отнеха лиценза на лотарийните картони на „Национална лотария“. А фирмите, които ги продаваха, останаха с огромни количества, които в момента не са ликвидни.

И до днес сметките на „Ню Геймс“ са запорирани, което поставя търговците в безизходица и невъзможност да получат парите си обратно, пише Труд.

Според Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия, които пред журналисти представиха информацията за засегнатите магазини, всеки един от засегнатите 19 хиляди дребни търговци има налични билети на стойност между 2000 и 6000 лева, купени на консигнация. Именно заради тези картони, които вече не струват нищо, те отчитат загуби в размер на 40 и 50 млн. лв. Според председателя на асоциацията Иван Делчев към момента 1200 будки най-вероятно ще затворят обектите си, тъй като продавали само талони на късмета.

Заради тази ситуация те искат от премиера Бойко Борисов да намери работещ механизъм и да уреди търговските отношения между магазините и „Ню Геймс“, като им възстановят парите за талоните. Ако исканията им не бъдат удовлетворени, те могат да се обърнат към европейските институции или да излязат на протест. Но за момента не планират такива действия, а искат спешни решения за нарушените им права, както и диалог, уточни Иван Делчев.

Според един от дистрибуторите на „Ню Геймс“ само в него има неизползваеми билети за 800 хиляди лева. Той се оплака и, че до края на март ще трябва да плати на държавата ДДС и корпоративен данък за стока, която не могат да продадат.

По сметки на „Труд“ продажбата на талоните на късмета осигурявали до 50% от оборота на малките магазинчета. На въпрос каква им е комисионната от продажбата на лотарията, търговците не искаха да кажат точна цифра, тъй като всеки можел да преговаря своя процент.

Очаква се до края на деня от асоциацията да входират петицията си в Министерския съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари