"Националната лотария" поиска да бъде обявена във фалит

1
Търговци от цялата страна настояха Бойко Борисов да намери начин да им върне 50 млн. лв.
Търговци от цялата страна настояха Бойко Борисов да намери начин да им върне 50 млн. лв. Снимка: Пламен Коцев / БНР

Фирмата на Васил Божков, чрез която оперираше "Националната лотария" – "Ню Геймс" АД, е поискала от Софийския градски съд да я обяви в неплатежоспособност и несъстоятелност.

Това става ясно от молба на дружеството до съда, публикувана в Търговския регистър, предава Mediapool.bg.

От нея става ясно, че дружеството не може да извършва никакви плащания, тъй като всичките му банкови сметки са запорирани със заповеди на Националната агенция за приходите (НАП).

Поради същата причина дружеството декларира, че не може да изплати печалбите на участниците в игрите до 21 февруари. Лотарията бе закрита след промени в Закона за хазарта, предложени от Валери Симеонов.

През февруари от НАП признаха, че са започнали десетки ревизии на фирми, свързани с бизнесмена Васил Божков, както и на самия него като физическо лице. Проверка на лотарията течеше още от декември 2019 г. През февруари пък Държавната комисия по хазарта издаде актове за дължими такси от фирмите на Божков със задна дата за около 700 млн. лв. с лихвите. Едно от засегнатите дружества бе "Ню Геймс". Междувременно, преди дни "Националната лотария" обяви, че спира да събира залози и за онлайн игрите си заради запорите на НАП.

В молбата до съда компанията "Ню Геймс" е приложила няколко запорни съобщения от НАП. В края на януари са запорирани наличните и постъпващи суми по банкови сметки, по депозити и други за сумата от 27.6 млн. лв. За същата сума са запорирани и 16 автомобила на компанията. Със следващо постановление на НАП от февруари са запорирани всички сметки и автомобили за сумата от 273 млн. лв. Въпросната сума е обезпечена заради актове, издадени от председателя на Държавната комисия по хазарта, които са обжалвани.

"Неколкократно дружеството е поискало от публичния изпълнител временно разрешение за неотложни плащания по реда на чл. 229 от ДОПК, но същият е постановил откази по тях", посочва "Ню геймс".

Затова компанията декларира, че не е могла да плати дължимите данъци и такси, както и печалбите на участниците в игрите до 21 февруари, а също и заплатите и осигуровките на служителите си. Дружеството е изброило всичките си кредитори с изискуеми вземания в списък към молбата.

Печелившите в игрите на лотарията трудно ще получат парите си, защото преди това трябва да бъдат удовлетворени огромните искове на държавата за стотици милиони левове.

Следващото заседание на СГС по делото за фалита ще е открито и е от 10.30 ч. на 7 април.

Междувременно, търговци от цялата страна настояха в четвъртък премиерът Бойко Борисов да намери начин да им върне 50 млн. лв. Това е приблизителната стойност на загубите, които търпят заради прекратяването на дейността на "Националната лотария".

На специална пресконференция ръководството на Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия (БАТТИ) заяви, че настоява за среща с премиера Бойко Борисов, на която да им бъде обещано, че ще получат парите си.

Над 20 000 дребни търговци от цялата страна се оказаха със стотици хиляди неизползваеми билети, за които вече са платили. По закон те могат теоретично да върнат парите си в поисканата процедура по несъстоятелност.

Според изчисленията на БАТТИ средно в търговски обект всеки търговец има налични лотарийни билети на стойност между 2000 и 6000 лв., което сумарно във всички търговски обекти, продаващи лотарийни билети, възлиза на сума 40-50 млн. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вече втори ден вали. Мъжа ми е в депресия, стои и гледа през прозореца. Ако не спре да вали, ще трябва да го пусна вътре...

Харесай Дунавмост във Фейсбук