Все повече празни магазини по търговски улици и молове

1
Наемите извън София намаляват, в столицата - не
Наемите извън София намаляват, в столицата - не Снимка: Dunavmost

Наемите извън София намаляват, в столицата - не

През 2020 г. празните магазини по главните търговски улици на големите градове у нас се увеличиха и към края на годината са били между 9 и 14% от всички търговски площи, намиращи се по “Витошка” в София, главната в Пловдив и във Варна и Бургас. Наемите обаче са паднали леко само в Пловдив и Бургас, се твърди в нов доклад на консултантската компания Colliers International.

На булевард “Витоша” в столицата в края на 2019 г. е имало едва 1% свободни търговски площи, а година по-късно те са нараснали на 9%. Средният наем обаче си остава както и преди - 50 евро на квадратен метър, т.е. много по-висок, отколкото в моловете, където се движи между 30 и 34 евро в зависимост от това колко голямо е помещението.

На главната в Пловдив положението е обратно на това в столицата – там свободните площи и през 2019, и през 2020 г. са били едва 4%, но през годината на пандемията наемите са паднали леко до 21 евро на квадратен метър. Във Варна са по-ниски – 18 евро, а свободните площи в магазините по центъра са 14%.

В Бургас свободните търговски площи в центъра на града за една година са нараснали от 10 на 14%, а през това време наемите са паднали с 10% и сега са средно по 20 евро на квадрат.

В моловете свободните площи също нарастват през 2020 г., но не чак толкова, колкото по главните търговски улици. Според доклада на Colliers от средно 5,6% в края на 2019 г. те са се увеличили на 7,4% в края на 2020 г. Наемите обаче навсякъде освен в столицата са намалели. В трите мола на Пловдив например средната цена леко е спаднала до 23 евро на квадратен метър, а във Варна спадат с 8-10% за една година, за да стигнат 22 евро на квадратен метър средно. В Бургас спадът е средно 8% и средният наем е около 23 евро.

Според Colliers през 2021 г. в търговските центрове ще има промени и реорганизиране на микса от наематели. Наблюдава се и тенденция помещенията, заети предимно от по-малки и основно местни търговци, да бъдат освобождавани и окрупнени за сметка на търговци, опериращи по-големи търговски формати.

От компанията очакват ново предоговаряне на наемите заради изтичането на отстъпките, договорени през миналата година.

Прогнозира се и ускорен темп на развитие на търговските паркове, като през следващите две години трябва да бъдат завършени десет проекта. Те са съсредоточени в големи градове като София, Русе и Бургас, но има и в Кърджали, Перник, Враца, Севлиево, Пирдоп, Горна Оряховица и Видин.

Пандемията даде старт на голяма трансформация в ритейл сектора, която ще продължи и през следващите години. Все повече онлайн и физическо пазаруване ще се възприемат като едно преживяване на клиента, а не като две отделни действия”, прогнозират от Colliers.

В компанията очакват и през 2021 г. електронната търговия да продължи да се развива с бързи темпове и да компенсира до голяма степен по-ниските приходи от затворените физически магазини през 2020 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари